Великокаратульці планують створити громаду

image
19 Лютого 2019, 16:22
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Лютий 19th, 2019

Минулої п’ятниці, 15 лютого, у будинку культури Великої Каратулі відбувся схід села. В ньому, окрім місцевих жителів, взяли участь перший заступник голови РДА Андрій Коркач та керівник апарату адміністрації Валерій Перчук. На запрошення селян на збори завітала також знімальна група програми П’ятого каналу «Стоп корупції».

У Великій Каратулі нині проживає 1246 осіб. У 2018 році народилось 8 дітей, помер 21 житель. У ЗОШ І-ІІІ ступенів навчається 146 учнів, функціонує дитячий садок. Бюджет села складає 990 тисяч гривень. На території сільської ради працюють чотири підприємства: ПОА «Україна», Звіроплемгосп, норкова ферма «Вікінг», комбікормовий завод та два фермерські господарства.

У генеральному плані зникло 20 гектарів

На запитання жителів села відповідає юрисконсульт норкової ферми «Вікінг» Віктор Кирилюк

Сільський голова Олександр Середній розповів про роботу сільської ради у минулому році та окреслив перспективи розвитку. Подякував фермерам та організаціям, які працюють на території села, за надану допомогу. Зокрема за допомоги ПОА «Україна» пробито свердловину та встановлено бювет, проводилась розчистка доріг, організовувався вивіз сміття, добудована церква. Також керівництво агрофірми, аби не закрили поштове відділення в селі, зголосилося доплачувати зарплату його завідувачці. Звіроплемгосп неодноразово надавав допомогу дитячому садку та школі. Дирекція норкової ферми «Вікінг» виділяла кошти цим двом закладам на придбання різноманітного інвентарю.

Розповідаючи про проблеми, Олександр Петрович зазначив, що чи не найбільша виникла вже в цьому році. Отримавши генеральний план села, побачили, що із загальної площі села 30 січня вилучено ділянку розміром 20 гектарів (сільські пасовища) для потреб якогось підприємства із міста Обухів. Сільська рада звернулась до РДА, прокуратури, депутатів Верховної Ради. Відповіді ще не було.

– 2019 рік – останній для створення об’єднаних територіальних громад, – зазначив у своєму виступі сільський голова, – сільська рада бачить три можливих шляхи вирішення. Перший – приєднатись до Студениківської громади, другий – приєднатися до міста і третій – створити власну громаду об’єднавшись із селами Строкова, Помоклі, Виповзки, Вовчків, Гланишів та Пристроми.

Селяни підтримали третій варіант при умові, що центр громади перебуватиме у Великій Каратулі.

Соціальну угоду має схвалити уся громада

Чимало запитань у селян виникло під час ознайомлення з проектом соціальних угод з підприємствами, які діють на території сільської ради. Зокрема, жителі вимагали повністю змінити соціальну угоду із норковою фермою «Вікінг». Жителі вулиць, які розміщуються неподалік цієї ферми, скаржились на сморід, на «втікачів»-норок із цієї ферми, які убивають домашню птицю. А слова юрисконсульта «Вікінга» Віктора Кирилюка викликали лише сміх в залі, коли той заявив, що їхня норка жити на волі не може, тож ніякої шкоди господарствам жителів села не може завдати.

– Ну звичайно, перелізла через паркан і відразу здохла, – пожартував з цього

Близько сотні великокаратульців прийшло на схід села

приводу хтось у залі. Люди стверджували, що дирекція цієї ферми «відгороджується» всілякими дозвільними документами від справжніх і вже наболілих проблем селян. Зокрема свого часу при відкритті ферми їх зобов’язали висадити дерева у захисній трьохсотметровій зоні, проте до цих пір не посаджено жодного деревця. Люди впевнені, що саме через це до села долітає сморід. На сході постановили: договір соціальної угоди з «Вікінгом» переробити, сільський голова зможе його підписати лише за згодою громади, а не після рішення сесії сільської ради.

Церква в селі має підпорядковуватись ПЦУ

На сході селяни підняли питання про долю колишнього колгоспного лісу. Аби залишити його у підпорядкуванні сільської ради, вирішили створити комунальне підприємство, яке буде займатись не лише доглядом за лісовими насадженнями, а і надавати допомогу жителям села у випадку потреби вирізання аварійних дерев.

Жителі села звернулись до сільського голови з пропозицією ініціювати перехід церковної громади від УПЦ МП до Православної Церкви України. У своїх виступах люди зазначали, що до будівництва церкви долучалось усе село. Звичайно, найбільший внесок зробила агрофірма «Україна», але і прості люди також здавали гроші на будівництво церкви. І вони не хочуть, щоб хлопці, які повертаються із війни на Сході, бачили в селі церкву, яка підпорядковується країні-агресору, ієрархи якої налаштовують паству та священиків проти України.

Схід села вирішив, що депутати сільської ради впродовж кількох днів мають обійти всі селянські садиби та зібрати підписи тих, хто підтримує перехід громади до ПЦУ.

Володимир Набок

Джерело: Вісник Переяславщини