«Велике будівництво» відкриває Чорнобильську зону відчуження для вчених та туристів

image
13 Серпня 2021, 10:31
Поділитися:

Цього року стартує перша в історії України консервація легендарних об’єктів Чорнобильської зони відчуження. Це дозволить зберегти атмосферу та автентичність героїчного міста, а також забезпечить безпечне відвідування зони, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Міністерство розпочало проєкт з консервації об’єктів зони спільно з Державним агентством з управління зоною відчуження та Офісом Президента України. Знакові локації будуть консервовані протягом найближчих двох років в рамках програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».

«Ми працюємо над тим, щоб територія була не місцем забуття, а точкою розвитку. Перш за все, як унікального туристичного і науково-технологічного кластеру. За 3 роки кількість туристів зросла у 16 разів, вже працює перша сонячна електростанція Solar Chernobyl, є можливості для створення нових технологічних підприємств та дослідницьких експедицій», – розповів заступник керівника Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко.

Зокрема, йдеться про кафе «Прип’ять», оглядовий дах 16-поверхівки, квартиру-музей Володимира Правика (пожежник, ліквідатор Чорнобильської катастрофи). Автовокзал, басейн та Дуга будуть відновлені зі збереженням їхнього оригінального стану. Крім цього, на 2021 рік заплановані вишукувальні дослідження та проєктно-кошторисна документація по КПП «Дитятки» та Чорнобиль-Хабу.

Цього року також будуть реалізовані вишукувальні роботі, проєктно-кошторисна документація та будівельні роботи по встановленню санітарних зон в зоні відчуження.

«За програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» за наступні три роки в Чорнобильській зоні буде продовжено оновлення трас, щоб забезпечити доступ екологам, туристам, науковцям, підприємцям», – зазначається у прес-релізі.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу Президента, координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко оголосив про старт президентської програми «Велика реставрація». Цього року вже почались роботи з комплексного відновлення 36 об’єктів культурної спадщини.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація