Велотріал – спорт та шоу: в Броварах відбувся чемпіонат України. ФОТО, ВІДЕО

image
23 Вересня 2019, 22:21
Поділитися:

День міста видався багатим на спортивно-мистецькі події: концерти на будь-який смак, фотовиставки, численні шоу, майстер-класи, експо-виставка виробників нашого міста. Серед цікавих спортивних подій – міжнародний чемпіонат із воркауту та чемпіонат України з велотріалу. Зокрема, змагання з велотріалу відбувалися у 4-х категоріях –  залежно від майстерності учасників – та викликали в глядачів справжнє захоплення. Приємно дивувало все: від яскравих та продуманих локацій до карколомних трюків. Про організацію змагань та цей незвичний вид спорту читайте далі.

Велотріал – не олімпійський вид спорту, але набуває шаленої популярності як в Україні, так і  всьому світі. І не в останню чергу через незвичну видовищність на межі спорту та шоу.

Самі змагання організовано під егідою Федерації велоспорту України, але левову частку роботи провели ентузіасти цього виду спорту в нашому місті. Сприяли і міські  відділи та комунальні підприємства.

Броварчанин Ілля Галілейський – президент комісії з велотріалу Федерації велоспорту України і просто ентузіаст цього виду спорту

«Як таких спонсорів у нас немає, – розповів Ілля Галілейський. – Але нам допомагали багато підприємств. Комунальні «Броваритепловодоенергія» та «Бровари-Благоустрій» безкоштовно передали бетонні пеподібні панелі перекриття та великі колоди – їх на цих підприємствах багато. Підприємство – виробник бетонних виробів надало бетонні кільця різного діаметру, виробники піддонів та газобетону – піддони різних розмірів, РЕМ  – великі дерев’яні котушки. КП «Бровари-Благоустрій» допомогло з монтажем. І ця допомога була найважливішою, тому що в’їхати на «шайбу» може лише дрібна будівельна техніка. Потім уручну шуруповертом усе це скріпили. На все про все пішло 4 дні. Локації придумували самі або дивилися в Інтернеті, але, в цілому, вийшло цікаво».

змагання з велотріалу

Локації з бетону, колод, піддонів та котушок

змагання з велотріалуОсобливої родзинки додав художній розпис локацій персонажами мультфільму про Сімсонів: на волонтерських засадах допомагала місцева дизайнерка-ілюстратор Дарина. Усього на «розпис» локацій пішло 2 вихідних та 2 відра акрилової фарби.

змагання з велотріалу

Герої з популярного мультфільму прикрасили локації та додали їм родзинки

Оригінальні кубки та медалі також виготовив місцевий підприємець із дизайну.

змагання з велотріалу

Кубки для переможців змагань

У  змаганнях цього року взяло участь 64 спортсмени з міст Запоріжжя, Дніпро, Луцьк, Харків, Львів, Вінниця, Миколаїв, Херсон, Кременчук, Полтава, Київ та більшість міст Київської області. Також приїхали представники з Молдови та Білорусі. Спортсмени змагалися у 4-х категоріях: початківці (без вікового обмеження), аматори, експерти (ті, хто  тренується систематично) і еліта (ті, хто займається майже професійно). Кожна категорія мала за певний час пройти коло з декількох локацій, при цьому зробити найменше помилок та набрати найбільше балів.

Найбільше захоплення у глядачів викликали спортсмени саме з категорії експертів та еліти. Але й новачки також дивували публіку. Нагадаємо, що цей вид спорту в Україні є виключно аматорським, але від цього виступ спортсменів виглядав не менш професійно.

Категорії змагань

змагання з велотріалу

Саме ці спортсмени виступали в категорії «Еліта». І місце – Влад Черниш, м. Харків (зліва направо -четвертий); ІІ місце – Владислав Крат, м. Хорол Полтавської обл. (крайній праворуч), ІІІ місце-Дмитро Талан, м. Енергодар Запорізької обл (зліва направо-пятий).

Драйвовим ведучим шоу був Богдан Шутий.

змагання з велотріалу

Богдан Шутий протягом змагань підбадьорював учасників

Велотріал не травматичніший за інші види спорту. «Усі, хто займаються велотріалом, знають та виконують дві головні умови: будь-яка активність лише у шоломі та лише із справними гальмами. Усе інше приходить із досвідом» , каже Ілля Галілейський.

змагання з велотріалу

змагання з велотріалу

змагання з велотріалу

змагання з велотріалу

змагання з велотріалу

Учасники змагань

Широка географія учасників змагань свідчить про те, що у багатьох містах (навіть зовсім невеликих) уже існують спеціально облаштовані майданчики для такого виду спорту. Мало хто знає, що невеликий саморобний тренувальний майданчик для велотріалу є і в Броварах: розташований біля стадіону «Спартак». Також є відомий майданчик для скейту в парку «Перемога». Але спільнота шанувальників екстремальних видів велоспорту не один рік мріє переобладнати простір «шайби» саме для таких видів спорту, розділивши майданчик між різними напрямками велоекстріму. Наразі цей майданчик практично не використовується й існуючим проєктом капітального ремонту парку «Перемога» майбутнє призначення «шайби» також не вирішено. При цьому бетонне покриття майданчика, в цілому, в задовільному стані, а локації можуть будувати ентузіасти та аматори за невеликі бюджетні кошти. Можливо, це буде навіть кращим варіантом, аніж будівництво окремого великого скейтпарку, який передбачено проєктом капремонту парку «Перемога», і  точно набагато дешевшим. На жаль, проєкт капремонту парку з громадськістю не обговорювався та побажання велоекстремалів  не врахували.

Завдяки чемпіонату України, що відбувся у День міста, броварчани дізналися, що велотріал – це не лише вид спорту, але й захоплююче шоу.

Відео змагань. Автор – Максим Дяченко

Ангеліна Козлова

Фото – авторки, Дмитра Качуренка та Дмитра Корєнєва

Джерело: Трибуна Бровари