Вбиває віруси та бактерії: у Київській політехніці створили унікальний фільтр для води

image
24 Липня 2023, 14:26
Поділитися:

Студенти Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» створили унікальну мембрану-фільтр, за допомогою якої можна очистити воду на виробництві, вдома і навіть на фронті.

Фільтр являє собою керамічну мембрану, яка здатна затримувати не тільки небезпечні хімічні речовини, а й хвороботворні бактерії, що спричиняють тиф, дизентерію, сальмонельоз, холеру. Матеріал на 100% український.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу “Головні новини Києва – 44.ua” та читайте новини Києва, столичного регіону та України, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Викладачка хіміко-технологічного факультету університету Світлана Кирі пояснила, що справа в розмірі пор фільтру. Вони пропускають воду, але затримують віруси і бактерії. Ззовні цей фільтр покритий спеціальною речовиною, яка допомогає контролювати розмір елементів, які вона пропускає.

“В Херсоні люди, маючи таку мембрану, могли б сидячи на даху, зачерпнути воду, профільтрувати і безпечно її випити”, – запевняє пані Кирі.

Вбиває віруси та бактерії: у Київській політехніці створили унікальний фільтр для води

Мембрана багаторазова. Нею можна користуватись протягом 5 років. Потім її необхідно очистити, і вона знову зможе виконувати очисні функції.

Розробка на завершальній стадії. Після патентування і сертифікації мембрана поступить у продаж. Коштує такий фільтр близько 120 гривень.

Науковці показали, як самі п’ють воду після очистки фільтром:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua