Варто братися за відновлення пошкодженого житла, не чекаючи перемоги

image
24 Листопада 2023, 16:07
Поділитися:

Головна  /  Варто братися за відновлення пошкодженого житла, не чекаючи перемоги

|  24. 11. 2023

24 листопада у Білій Церкві відбувся «круглий стіл» на тему: «Відновлення пошкодженого житла на Київщині за проєктом «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)».

Даний проєкт був створений та розпочатий Громадською організацією «Громадянська мережа ОПОРА». Він покликаний забезпечити вирішення поточних проблем ВПО та інших незахищених категорій громадян в реалізації їх права на житло, в поєднанні з розробкою місцевих моделей для органів влади, які б посилювали її спроможність у вирішенні проблем та подальшої реконструкції житлового фонду, як довготривалого елементу реконструкції країни.

Ключовими цілями проєкту є:

– інформаційне забезпечення, консультування та супровід ВПО, які втратили житло, щодо відновлення їхніх прав на житло (забезпечення тимчасовим соціальним житлом та відбудова/доступ до постійного житла);

– створення та представлення місцевим органам влади механізмів для вирішення питань надання безпечного і доступного житла ВПО на місцевому рівні тощо.

З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий. Він наголосив, що повномасштабне вторгнення стало надзвичайно серйозним викликом для нашої держави, і люди, які змушені були покинути свої домівки, втратили все – майно, житло і, можна сказати, минуле життя. І сьогодні цим людям треба починати все спочатку. Тож завданням міської влади від 2014 року і до сьогодні є підтримка та сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя нашого міста. Для цього важливим є поліпшення інвестиційного клімату для створення ринку праці з конкурентоспроможним рівнем заробітних плат, розвиток інфраструктури, забезпечення тимчасовим житлом, належним медичним обслуговуванням, функціонування закладів освіти, дошкільних та позашкільних закладів.

«Понад 8 млн українців після повномасштабного вторгнення виїхали за кордон. І всі ми маємо докласти зусиль – на всіх рівнях влади, аби, по-перше, створити належні умови проживання для внутрішньо переміщених осіб, щоб вони не покидали Україну. По-друге, зробити умови такими, аби українці з-за кордону захотіли повернуся додому. Ми всі віримо в перемогу, прагнемо її, і ми всі переконані, що вона настане, але працювати потрібно вже зараз», – наголосив Геннадій Дикий.

Міський голова відмітив, що сьогодні в Білій Церкві зареєстровано близько 17 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Під час початку повномасштабного наступу Біла Церква приймала по 500-700 людей в день, приділяючи максимальну увагу та надаючи допомогу кожній людині, а особливо дітям. Також висловив вдячність всім жителям та організаціям міста, які докладали зусиль в розміщенні ВПО, міжнародними організаціям, які надавали допомогу, тощо.

Керівник проєкту «Житло для життя» Тетяна Бойко наголосила, що проєкт передбачає співпрацю з органами місцевого самоврядування, з метою пошуку способів і механізмів відновлення житла, розробки спільних алгоритмів. Зокрема, це відновлення закинутих будівель у містах, переведення їх у власність громади задля надання у користування внутрішньо переміщеним особам; облаштування місць компактного проживання (гуртожитків), модульних містечок як місць тимчасового проживання переселенців, пошук та оренда придатного житла на комерційних засадах тощо. Також у рамках проєкту здійснюється адвокація інтересів громади на національному рівні, допомога у написанні проєктів для залучення донорських коштів тощо.

Основними напрямками проєкту є проведення консультацій для жителів 15 громад в 9 областях України, в яких пошкоджене або зруйноване житло – щодо того, як відновити житло. На сьогодні діють 9 різних програм, алгоритмів, які передбачають відновлення житла. Таких консультацій було надано вже більше 1,5 тисячі, і більшість із них – не разові, а постійні, тобто здійснюється супровід.

Спікер зазначила, що проєкт має на меті не тільки відновлення пошкодженого житла. Він охоплює низку важливих питань задля створення належних умов для проживання людям, які у зв’язку з війною вимушені були покинути свої домівки. Зокрема наголосила, що, крім органів влади, люди мають також долучатися до відновлення свого майна, дбати про свою власність, використовуючи всі наявні механізми. Одна з ідей заходу – побудувати комунікаційний трикутник: влада, громадськість та внутрішньо переміщені особи.

Заступник селищного голови Макарівської територіальної громади Марина Радченко та заступник начальника управління соціального захисту населення Макарівської територіальної громади Наталія Мацеєва зупинилися на практичних аспектах роботи з ВПО у напрямку соціального захисту населення у своїй громаді. Поінформували про стан житлового фонду та про те, як відбувається ремонт та відбудова пошкодженого житла. Варто наголосити, що  у цій громаді 580 будинків та 600 квартир знищені повністю та близько 2000 будинків пошкоджено. Зокрема доповідачі поінформували про роботу місцевої влади у цьому напрямку, участь у державних програмах як відбудови житла, так і з підтримки постраждалого місцевого населення та ВПО, які приїхали до громади. Відмітили  залучення міжнародних донорів до цієї роботи у минулому році та продовження у цьому. За словами доповідачів частину житла поступово відновлюють, а для людей, у яких воно знищено – побудовані модульні містечка.

Начальник управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради Юлія Терещук поінформувала про досвід роботи місцевої влади з ВПО з 2014 року, зокрема, про створення робочих груп та перші напрацювання з розробки діючих планів роботи, а потім програм, які надають підтримку та допомогу ВПО. Юлія Терещук також розповіла про організацію роботи вже з початком повномасштабної війни: створення штабів з прийому ВПО, Центру з їх реєстрації та подальшого супроводу; участь білоцерківців у програмі «Прихисток», а також про програми, якими можуть скористатися ВПО, аби отримати допомогу чи адаптуватися до життя у нашій громаді. Також відмітила створення місцевої ради з питань ВПО як кроку для налагодження співпраці з ОМС.

Олексій Кудінов, голова Ради з питань ВПО м. Біла Церква, розповів про роботу щодо підтримки цієї категорії населення, співпрацю з місцевою владою, налагодження комунікації тощо. Проаналізував проблемні питання та охарактеризував основні напрямки діяльності  щодо допомоги як дорослим, так і дітям з числа ВПО.

Практичними аспектами реалізації процедури отримання компенсації за пошкоджене житло в Київській області поділилася член комісії з реалізації державної програми  єВідновлення у м.Біла Церква  Вікторія Коломієць. Вона наголосила, що є 9 процедур, згідно з якими можна взяти участь у відновленні пошкодженого та зруйнованого житла. Зупинилася на нормативно-правовій базі, що діє у державі та регулює отримання компенсацій за пошкоджене чи зруйноване житло. Поділилася досвідом щодо подолання труднощів у практичній площині при використанні визначених процедур та розробкою напрацювань із пропозиціями щодо удосконалень їх функціонування, які надалі подавалися уряду нашої держави.

Присутні поділилися успішними проєктами щодо відкриття центрів підтримки жінок і дітей, де вони б мали можливість проживати, навчатися, профорієнтуватися,  реабілітуватися та розвиватися. Також детально було обговорено практичний досвід реалізації права на відновлення пошкодженого/знищеного житла.

Варто наголосити, що всі учасники зазначали, що післявоєнне відновлення тимчасово окупованих чи зруйнованих внаслідок військової агресії територій триватиме чималий час. Тому серед сьогоденних викликів постає завдання не лише забезпечити ВПО доступним житлом, але й загалом створити для них життєздатне середовище, де люди, які втратили свої домівки, зможуть соціалізуватися, знайти роботу та отримати доступ до основних послуг, таких як освіта, охорона здоров’я, задовольнити інші побутові потреби. Відтак, робота з цього напрямку є вкрай актуальною і важливою та потребує привернення ще більшої уваги та дій.

У заході також взяли участь внутрішньо переміщені особи, керівники та активи ОСББ Київської області, будинки яких зазнали руйнувань, органи місцевого самоврядування Ірпінської, Бородянської, Білоцерківської та Макарівської територіальних громад.

ФОТО

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт