Вартість будівництва до кінця року може зрости ще на 5-7%, – експерт

image
14 Жовтня 2023, 11:13
Поділитися:

14 жовтня 2023 г. 11:01

Сьогодні в Україні гостро виникла проблема дефіциту кваліфікованих будівельників. На деяких ринках дефіцит кадрів сягає 40% що призводить до значного зростання вартості будівельно-монтажних робіт, і ця тенденція може лише зростати. Експерти прогнозують, що вартість будівельних робіт, яка і так зросла на понад 35%, через брак кадрів до кінця року може підвищитися ще до 7%.

Про це, як дізналася KВ, заявив у своїй авторській колонці на “РБК-Україна” співзасновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський.

“Сьогодні гостро відчувається брак монолітників, крановиків, малярів, електриків. Висококваліфікованих кадрів дійсно не вистачає. Подекуди по ринку дефіцит у компаніях сягає 40%, що суттєво б’є по галузі. Вартість будівельно-монтажних робіт від початку року вже зросла на понад 35%, що пов’язано і з інфляцією, і з браком кадрів. Надалі, гадаю, до кінця року ще бачитимемо зростання щонайменше на 5-7% по цій категорії”, – розповів Насіковський.

За його словами, вже є очевидним той факт, що брак кваліфікованих будівельників став загальнонаціональним викликом для країни.

“Понад 170 тис. житлових будинків пошкоджено або зруйновано, де пошкоджено 19 аеропортів, близько 130 залізничних вокзалів та станцій, 3,4 тис. закладів освіти та інших об’єктів, робочі руки та кваліфіковані кадри потрібні вже сьогодні. Нам дуже потрібна система мотивації на державному рівні, яка б стимулювала молодь йти вчитись на виробничі спеціальності, підтримувала б тих, хто обирає будівельну сферу для професійної реалізації”, – впевнений він.

На думку експерта, держава могла би зосередитися на системі соціальної мотивації, як наприклад, соціальні програми іпотеки, або залучити додаткові матеріальні стимули.

Нагадаємо, що у компаній DIM важливими маркерами успіху є виконання зобов’язань, реальна будівельна динаміка, якість продукту та вигідні умови придбання житла. І саме ці фактори є визначальними для покупця – чи співпрацювати з компанією. DIM одна з перших відновила будівництво в київському регіоні і ця швидкість відіграла важливу роль у досягненні позитивних результатів. Сьогодні об’єкти продажу компанії повернулися до рівня 50% від довоєнного періоду.

Читайте: Понад 170 тис. кв.м житла, які ми втратили, потрібно буде відновити, – Олександр Насіковський

Фото: focus.ua

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона