ВАКС націоналізував майно підсанкційних російських олігархів, серед якого є ТРЦ “Ocean Plaza”

image
11 Липня 2023, 17:13
Поділитися:

11 липня 2023 г. 17:03

За матеріалами Державного бюро розслідувань (ДБР) Міністерство юстиції (Мінюст) ініціював розгляд Вищим антикорупційним судом (ВАКС) низку рішень про застосування санкцій до комерційних структур та їх власників. До держбюджету надійшли активи братів Аркадія та Ігоря Ротенбергів, Олега Дерипаски, Євгена Гінера.

Про це, як передає KВ, повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань (ДБР).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Працівники ДБР викрили десятки компаній, серед кінцевих бенефіціарів яких значаться одіозні російські олігархи, наближені до путіна. Зокрема, брати Аркадій та Ігор Ротенберги, Олег Дерипаска, Євген Гінер”, – йдеться в повідомленні ДБР.

Згідно повідомлення, у власність України націоналізовано наступні активи представників олігархату країни-агресора:

ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів” та ТОВ “Миколаївський глиноземний завод” (Дерипаска, орієнтовна вартість 10 млрд гривень);

ТРЦ “Ocean Plaza” (орієнтовна вартістю понад 350 млн доларів, Ротенберги);

88,89% акцій АТ “Перший інвестиційний банк” (Гінер).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також у пресслужбі зауважили, що арештовано судом та розглядається ВАКС питання націоналізації наступних активів:

ПрАТ “Рівнеобленерго” (93,2%),

АТ “Херсонобленерго” (99,9 %),

АТ “Чернівціобленерго” (96,8%),

АТ “Житомиробленерго” (95,5%),

ПрАТ “Кіровоградобленерго” (72,9%),

7 готелів та 2 ТРЦ (загальна вартістю 2 млрд гривень, Гінер).

Крім того, було націоналізовано різні частки статутного капіталу та майно росіян в інших важливих стратегічних галузях української економіки.

“Це 100% ТОВ “Авангард-Віларті”, яке окрім “Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД” володіє ще компанією “Ітодер Інвестментс Лімітед” (Ethoder Investments Limited) та 66,65% “Інвестиційниого союзу “Либідь”, – наголосили у пресслужбі ДБР.

Також, згідно повідомлення, відомо, що структури, підконтрольні Олегу Дерепасці, також брали участь в розширенні та реконструкції Дніпро-Бугського морського порту.

“У дохід держави повернуто земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки. Власники інших націоналізованих Україною активів — росіяни Олександр Пономаренко та Олександр Скоробогатько. Націоналізовано сотні виробничих приміщень, техніки, складів, які росіяни використовували в Україні для збагачення”, – додали у ДБР.

Нагадаємо, у лютому KВписала, що київський ТРЦ Ocean Plaza фактично залишався під контролем Аркадія Ротенберга – друга дитинства та “гаманця” президента рф володимира путіна. Попри це ТРЦ досі було не заарештовано та не конфісковано на користь держави, хоча матеріалами слідства доведено, що саме за гроші, які виводились з Ocean Plaza вже після початку війни росії проти України в 2014 році, син путінського олігарха купив в росії два патронних завода. Фронтменом путінського олігарха в Україні був і залишається бізнесмен з російським корінням Василь Хмельницький.

Раніше KВповідомила, що Фонд державного майна України (ФДМУ) зареєстрував корпоративні права на державну частку у ТРЦ Ocean Plaza – 66,6%. ФДМУ буде розглядати всі можливі варіанти продажу ТРЦ за ринковою вартістю та всі отримані від продажу кошти будуть спрямовані до фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф.

Читайте: ФДМУ офіційно став власником частки столичного ТРЦ Ocean Plaza

Фото: zn.ua

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона