Вадим Токар розповів про процес виплати компенсацій у громаді(ВІДЕО)

image
24 Липня 2023, 14:51
Поділитися:

В ефірі телеканалу Дніпро ТВ Вадим Токар, Макарівський селищний голова, розповів про те, як триває процес виплат на відновлення житла у Макарівській громаді на Київщині.

Про це повідомляє інформаційне агентство “MKV”.

Вадим Токар відповідаючи на питання щодо можливості відбудови громади власним бюджетом сказав, що це неможливо. Така відбудова зайняла б десятки років. Він відмітив злагоджену роботу партнерів – це як вертикаль державної влади включно із Київською обласною військовою адмністрацією, так і ряд недержавних українських і іноземних організацій, які допомагають у цьому процесі.

1200 об’єктів вже частково або повністю відновлені

“Сьогодні держава працює як єдиний моноліт, вся вертикаль державної влади. На нашій території працюють також понад 30 благодійних фондів, міжнародних органзіцій, які є нашими партнерами і допомагають нам відбудуватися”, – зазначив Макарівський селищний голова.

Проте, і сама Макарівська селищна рада проводить титанічну роботу й прискорює процеси, які могли б тягнутись роками. Естонський дипломат, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив у власному твіттер, що за ефективними кроками у реконструкції Макарова стоїть реформована команда місцевого самоврядування. Голова Представництва ЄС в Україні також зазначив, що Макарів отримав найбільше із загальних 100 млн. євро, передбачених ЄС для допомоги у відбудові українських громад, а результати вже здійснених у цій громаді робіт та темпи поточних робіт вражають.

“Ми маємо результат – на сьогоднішній день 1200 об’єктів частково або повністю відновлені і придатні для експлуатації, придатні для проживання”, – повідомив Вадим Токар у відеокоментарі.

Як подати заяву по програмі єВідновлення і отримати компенсацію?

Макарівський селищний голова торкнувся і питанння організації процесу виплат по державній програмі єВідновлення. Він розповів, що податись на компенсацію дуже просто – це можна зробити через Дію, однак відмітив, що є певні тонкощі.

“Є перестороги для тих у кого неоформлені документи. Необхідно щоб земельна ділянка і право власності на будівлю були належним чином оформлені та внесені до відповідних державних реєстрів. Після цього можна легко подати заяву через Дію”, – розповів очільник Макарівської громади.

За його словами, після цього через певний час до заявника приїде комісія, яка обстежить приватний будинок чи квартиру і відмітить відповідні пошкодження згідно затвердженних норм Кабміну. Згодом на ці перелічені пошкодження і буде нараховано компенсацію.

“Весь процес достатньо легкий, просто у власників повинні бути у порядку документи”, – додав Вадим Токар.

Макарівський селищний голова нагадав, що у Макарівській громаді на Київщині загалом понад 3600 зруйнованих і пошкоджених об’єктів, серед них переважна більшість – це приватні будинки та багатоквартирні будинки. 585 приватних будинків було знищено повністю, 65 багатоквартирних будинки мають пошкодження різного ступеню, два з яких місцевій владі довелося демонтувати, а у десятку провести частковий необхідний демонтаж.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що в Україні стартувала програма “єВідновлення”, що дає громадянам можливість отримати кошти від держави на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла.

До цього ми також писали, що у Макарові відбудували зруйновану амбулаторію у рекордні строки, а в інтерв’ю Суспільному Макарівський селищний голова пояснив, що для відбудови Макарівщини задіяні 29 міжнародних та українських благодійних організацій.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело