В Україні зросли штрафи за спалювання сухої рослинності та необережність із вогнем у лісі

image
14 Квітня 2020, 12:48
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Верховна Рада посилила відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Новації передбачені в ухваленому Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу».

Відтепер адміністративні штрафи становитимуть:

  • за порушення вимог пожежної безпеки в лісах — до 4590 грн для громадян і до 15300 грн для посадових осіб;
  • за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі —  до 15300 грн для громадян і до 18360 — для посадових осіб;
  • за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях — до 6120 грн для громадян і до 21420 грн для посадових осіб;
  • за знищення рослинності заповідного фонду — до 12240 грн для громадян та 30600 грн для посадових осіб.

Кримінальна відповідальність:

  • за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом передбачено штраф до 153000 грн;  
  • за забруднення атмосферного повітря — штраф до 61200 грн.

Крім того, Кримінальний кодекс, як і раніше, передбачає покарання за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 5 років або позбавлення волі на такий же термін. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються ув’язненням на строк від 5 до 10 років.

За забруднення повітря, окрім штарфу, загрожує обмеження волі до 3 років, а у випадку загибелі людей або інших тяжких наслідків — обмеження або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Нагадаємо, у вихідні «Муніципальна варта» разом із рятувальниками провела профілактичний рейд, спрямований на запобігання пожежам у лісах навколо Ірпеня.



Джерело: ITV