В Україні значно зросла кількість хворих на кашлюк дітей: в чому причина

image
12 Квітня 2024, 09:53
Поділитися:

В Україні зростає захворюваність на кашлюк, причому абслоютна більшість хворих – діти.

Як повідомило Міністерство охорони здоров’я, причина – велика кількість нещеплених дітей.

За перші два місяці цього року зафіксували вже 515 випадків кашлюку, тоді як за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків. 95,9% усіх захворілих – діти, 4,1% – дорослі. Більшість хворих – діти дошкільного та раннього шкільного віку.

МОЗ нагадав, що кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.

Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Починається кашлюк як ГРВІ, але десь за тиждень з’являється нападоподібний спазматичний кашель до сліз та почервоніння обличчя. Кашель має характерний свист. Напади кашлю частіше бувають вночі. Симптоми ГРВІ (нежить, гарячка) також можуть бути присутні.

Зверніть увагу, що у немовлят кашлю може і не бути, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через місяц чи два: приступи кашлю стають слабшими і рідшими. Іноді період одужання може тривати від двох до шести місяців.

МОЗ наголосив, що всі діти мають отримати чотири щеплення від кашлюку – у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропущене, його треба зробити пізніше.

Також від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину в перші тижні її життя.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що коронавірус стане для нас сезонним.

Не забувайте підписуватись та читайте новини в нашому Telegram-каналі “Головні новини Києва – 44.ua”.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua