В Україні зменшуються штрафи за порушення трудового законодавства | Трибуна

image
1 Лютого 2020, 11:36
Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що пом’якшує покарання роботодавців за порушення трудового законодавства. Про таке повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Згідно інформації з сайту парламенту, Закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України) (№1233),  вносить корективи до статті 265 Кодексу законів про працю України.

Так, зокрема, до роботодавців, які взяли працівника без оформлення трудового договору, оформили працівника на неповний робочий час, коли фактично він працює повний робочий день, або виплатили заробітну плату без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків,  замість штрафів пропонується застосовувати письмове попередження.

За повторне вчинення подібного правопорушення  протягом року до такого роботодавця застосовуватиметься штраф у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника стосовно якого скоєно порушення.

Крім того, зменшуються штрафи за відмову виплачувати мінімальну зарплату працівникам, призваним на військову службу (величина штрафу – подвійний розмір мінімальної заробітної плати).

За недопуск до перевірки виконання роботодавецем вимог законів про працю, пропонується встановити штраф  у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

За усі інші порушення вимог трудового законодавства до роботодавців застосовуватиметься письмове попередження. Лише при повторному вчинення правопорушення протягом року до роботодавця застосують штраф у розмірі мінімальної заробітної плати.

У пояснювальній записці до проєкту сказано, що зменшення тиску на осіб, які використовують працю найманих осіб, впроваджується аби зупинити процес ліквідації малого та середнього бізнесу.

Головне фото – з мережі інтернет

Читайте також:

КП «Броваритепловодоенергія»: таємний режим чи «кінці у воду»?
Дотримання законодавства про працю: замість  перевірок – обстеження і консультації

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари