В Україні з’явиться банкнота номіналом 1000 гривень

image
25 Червня 2019, 19:16
Поділитися:

Із 25 жовтня Нацбанк України вводить в обіг нову банкноту номіналом 1000 гривень та виводить із обігу 1, 2  та 5 копійок, зазначає прес-служба Національного банку України.

«З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, натомість з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень», – йдеться у повідомленні.

Банкнота в 1000 гривень буде блакитного кольору, на лицьовій стороні буде портрет Володимира Вернадського, а на іншій – будівля Національної академії наук України. За розміром і кольором банкнота помітно відрізняється від інших банкнот, що допоможе населенню легко визначати номінал.

«Після появи в обігу банкноти номіналом 1000 гривень, середньомісячна заробітна плата буде розмінюватися дев’ятьма банкнотами найвищого номіналу, і це буде набагато зручніше, ніж зараз», – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій.

Паралельно, із 1 жовтня 2019 року Нацбанк виводить із обігу 1, 2  та 5 копійок, які перестануть бути платіжним засобом в Україні: ними неможна буде розраховуватися. Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років:

упродовж першого року з дати вилучення їх із обігу – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків;
упродовж трьох років із дати вилучення їх із обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Крім того, розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться у готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися. Але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу, номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів.

Останнього разу Національний банк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.

Джерело: Трибуна Бровари