В Україні здорожчала електроенергія. Що буде з платіжками? | Трибуна

image
24 Травня 2020, 19:13
Поділитися:

Порівняно з аналогічним періодом квітня 2020 року, за 20 днів травня електроенергія на ринку подорожчала.

Про це повідомляє ДП «Оператор ринку». Йдеться  про середньозважену ціну купівлі-продажу електричної енергії  «на добу наперед».

Ринок  «на добу наперед» (РДН) – сегмент ринку, на якому здійснюється купівля‐продаж електричної енергії на наступну за днем проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами.

Так, ціна за травень без ПДВ становить 1 348,80 грн/МВт год, що на 7,68% вище, ніж за 20 днів квітня та на 6,62% вище, ніж за квітень загалом.

А на внутрішньодобовому ринку середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії за 20 днів травня становить 1 258,33 грн/МВт.год. (без ПДВ). Це на 1,17% вище за ціну аналогічного періоду квітня та на 2,42% вище, ніж за квітень загалом.

Внутрішньодобовий ринок – сегмент ринку, на якому купівля‐продаж електроенергії здійснюється безперервно після завершення торгів на РДН та впродовж доби фізичного постачання електричної енергії.

Зауважимо, що ціна струму на ринку впливає на тариф для споживачів, тому її підвищення вплине і на платіжки українців.

Як повідомляла Економічна правда, посилаючись на слова в.о. міністерки енергетики Ольги Буславець, до кінця 2020 року тариф на електрику для споживачів не підвищуватимуть. Втім, влада не виключає подальшого здорожчання.

Нагадаємо, 23 квітня Ольга Буславець заявила про кризу неплатежів на ринку електроенергії та «колосальні» борги учасників ринку, зокрема, НЕК «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець». Заборгованість населення перед постачальниками електроенергії становить 4,7 млрд грн.

29 квітня екснардеп і член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко повідомив, що Буславець ініціює зупинку трьох блоків АЕС і зменшення виробництва ще на 5 блоках.

За словами Лещенка, зупинка атомних блоків стане причиною того, що не треба буде зупиняти працюючі на дорогому «зеленому» тарифі сонячні станції олігарха Ріната Ахметова.

Пізніше Буславець зазначила, що скорочення роботи атомних блоків пов’язане з ремонтними роботами, які є плановими та відбуваються  щороку.

4 травня «Інтерпайп» Віктора Пінчука повідомив, що влада штучно підвищує ціну на електроенергію і що «системні дії уряду спрямовані на свідоме підвищення вартості електроенергії в інтересах приватного монополіста, а не для підтримки всієї української промисловості». Так,  в останні дні квітня тарифи на електроенергію виросли на рекордні 38%.

Наразі тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт-год на місяць становить 90 копійок (із ПДВ), а на наступні  – 1,68 грн за кВт.

Читайте також:

1.Водоканали України можуть перейти на погодинну подачу води. А як у Броварах?

2. Тарифи на компослуги зростуть ще на 20% – прогноз Мінекономрозвитку

3. У Великій Димерці побудують біогазову установку вартістю понад 3 мільйони євро

4. Оплату за тепло для будинків без лічильників нараховуватимуть по-новому

Фото –  Build Portal

Post Views: 28

Джерело: Трибуна – Бровари