В Україні запровадять абонплату за комуналку: платитимемо цілий рік?

image
18 Червня 2019, 10:44
Поділитися:

Із червня українців штрафуватимуть за несвоєчасну оплату комунальних послуг. Споживачам нараховуватимуть пеню за кожен день прострочення, або ж послугу можуть взагалі відключити. Крім того, вже незабаром постачальники введуть абонентську плату, яку стягуватимуть щомісяця незалежно від того, користувалися комуналкою чи ні, інформує «Обозреватель».

Із 10 червня 2019-го набув чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги», в рамках якого каратимуть за несвоєчасну оплату комунальних послуг за кожен день прострочення. Розмір пені має становити не більше 0,01% суми боргу за кожен день і не більше 100%боргу загалом. Нараховуватимуть пеню з першого робочого дня після крайнього терміну оплати послуг.

Пеню не нараховуватимуть, якщо держава затримала виплату субсидій або роботодавець не платить зарплату і людина зможе це довести, а також якщо споживач у будинку не проживав.

Також, відповідно до нового закону про житлово-комунальні послуги, постачальник може ввести абонентську плату.

Абонентська плата – це річні експлуатаційні витрати постачальника комунальної послуги, рівномірно розподілені на кожен місяць. Тобто, це гроші, які платяться постачальнику за використання мереж та розподіл по них ресурсів: води, опалення та іншого. Це стандартна світова практика, яка дозволяє комунальникам планувати свої витрати, незалежно від сезону. Абонплату встановлює енергетичний регулятор, тобто Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Нараховуватиметься вона як на зовнішні, так і на внутрішньобудинкові мережі.

Всім мешканцям дали рік на те, щоб вибрати форму відносин із постачальниками: індивідуальні та колективні. Колективні, в свою чергу, можуть бути також двох видів: для ОСББ і для будинків із управителями. Якщо будинки не організуються, то з кожним підпишуть індивідуальний договір, а якщо все-таки вдасться домовитися із сусідами – колективний.

Платитимуть щомісячну абонплату тільки ті, хто підписав індивідуальні договори. Зібрані гроші мають витрачатися на підписання документів, обслуговування лічильників, стягнення боргів. Оплата стягуватиметься щомісячно, незалежно від того, користується чи ні людина комунальними послугами. І платитимуть усі по-різному. Максимальний розмір плати прив’язали до мінімальної зарплати. Відповідно, щоразу, коли в Україні підвищуватимуть мінімалку, постачальники комунальних послуг можуть підвищувати абонентську плату.

Формула підрахунку розміру абонентської плати виглядає так:

Мінімальна зарплата * 2,58 * 0,15 * К, де

2,58 – середня кількість осіб у сім’ї;
0,15 – середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім’ї;
К – коефіцієнт (для опалення і води – 0,019, для сміття – 0,009).

Наразі мінімальна зарплата становить 4173 грн. Відповідно, абонентська плата на опалення, гарячу та холодну воду буде по 30,6 грн, а на вивезення сміття – 14,5 грн.

Джерело: Трибуна Бровари