В Україні заочно судитимуть Януковича та його головного охоронця

image
10 Березня 2023, 19:19
Поділитися:

10 березня 2023 г. 19:12

Президента-втікача Віктора Януковича та його головного охоронця заочно судитимуть за підбурювання до дезертирства і організацію незаконного переправлення через держкордон.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Офісу генерального прокурора.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора судом прийнято рішення про здійснення спеціального судового провадження – in absentia стосовно колишнього Президента України та ексзаступника начальника Управління державної охорони України – начальника Служби безпеки Президента України”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що ухвалення судом цього рішення дозволяє провести судовий розгляд та прийняти кінцеве рішення за пред’явленим обвинуваченням без участі обвинувачених.

Згідно з повідомленням, слідством встановлено, що 23 лютого 2014 року експрезидент України, діючи спільно з начальником служби своєї безпеки та представниками рф, повітряними та морськими суднами військово-морських сил держави-агресора двічі незаконно перетнув держкордон України та переправив через нього не менше 20 осіб до рф.

“Цього ж дня колишній президент, перебуваючи на території військової частини чорноморського флоту російської федерації в районі Козацької бухти в м. Севастополі, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони України, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої охорони, до вчинення дезертирства”, – повідомили в Генпрокуратурі.

Експрезиденту інкриміновано організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та підбурювання до вчинення дезертирства (ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 408 КК України).

Його колишньому охоронцю – організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та дезертирство (ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 408 КК України).

Нагадаємо, у грудні 2022 року ДБР повідомило про завершення розслідування відносно держзради Януковича та Азарова. “Харківські угоди”, підписані колишніми президентом та прем’єр-міністром, дозволили росії мати достатньо ресурсів для анексії Криму у 2014 році та для повномасштабного вторгнення до України у 2022 році.

Читайте: ДБР закінчило розслідування держзради Януковича та Азарова

Трохи раніше, на початку грудня 2022 року, працівники НАБУ та САП скерували до суду справу про заволодіння резиденцією “Межигір’я”, у якій фігурують президент-втікач Віктор Янукович та його син.

Читайте: НАБУ скерувало справу Януковича про “Межигір’я” до суду

Як інформувала KВ, у 2023 році ВАКС своїм рішенням передав історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції “Межигір’я” та мисливського будинку “Сухолуччя” у власність держави.

Читайте: Книги, картини, ікони та інші культурні цінності з “Межигір’я” та “Сухолуччя” передадуть музеям, які пограбували росіяни

Фото: DW

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона