В Україні заборонили пересилати поштою документи, харчі та алкоголь, – постанова Уряду | Трибуна

В Україні заборонили пересилати поштою документи, харчі та алкоголь, – постанова Уряду | Трибуна
15 Вересня 2023, 18:57
Поділитися:

Український уряд затвердив перелік предметів, які відтепер офіційно заборонено надсилати як по країні, так і за її межі за допомогою усіх національних операторів поштового зв’язку. Перелік було затверджено постановою Кабінету міністрів № 958.

Рішення Кабміну стосується всіх поштових операторів країни. Таким чином, Україною забороняється пересилати, зокрема:

національну та іноземну валюти;
харчові продукти, термін придатності яких не перевищує 10 днів;
алкогольні напої із вмістом етилового спирту понад 8,5%, тютюнові вироби, рідини, які використовуються в електронних сигаретах, на яких відсутні акцизні марки;
зброю, легкозаймисті або інші небезпечні речовини, токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини;
тварин та отруйні рослини;
технічні засоби негласного одержання інформації;
біологічні агенти.

Водночас у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати:

вогнепальну зброю усіх видів;
основні частини зброї;
пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
патрони до них;
холодну зброю та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо), бойові припаси, засоби ініціювання вибуху;
вибухові речовини або вибухові пристрої;
легкозаймисті або інші небезпечні речовини;
наркотичні засоби;
психотропні речовини;
прекурсори;
радіоактивні речовини;
паспорт, трудову книгу та низку документів;
токсичні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини.

Є виняток: на час воєнного стану можна пересилати закордонний паспорт.

Така постанова завадить бізнесу продавати товари без акцизу, та надсилати поштою продукти з низьким терміном придатності харчів.

«У разі виявлення у поштових відправленнях предметів і речовин, які заборонені для пересилання, оператор поштового зв’язку повертає їх відправнику або вживає заходів до їх вилучення відповідно до цього порядку», – йдеться в постанові.

Критика від Нової пошти

Співвласник компанії «Нова Пошта» Володимир Поперешнюк розкритикував нові обмеження на посилки Україною на сторінці у Фейсбуці:

«У мене питання, а чим тоді передавати документи і трудові книжки? Знову провідниками? Також до заборон увійшла і доставка по Україні продуктів харчування з терміном придатності до 10 днів. Хто і чому це придумав? Щоби що?

А ще там є заборона на перевезення тварин. Зізнаюся, у нас немає в планах їх перевозити, але сам факт цього обмеження вже неабияк насторожує», – прокоментував нововведення Попершнюк.

Також співвласник компанії «Нова Пошта» Володимир Поперешнюк зазначив, що ця постанова вкотре демонструє, що єдине, що створює чиновник – це заборони, які його особисто не стосуються. Але вони стосуються інших людей та заважають їм створювати продукти, розвивати економіку та добровільно взаємодіяти між собою. І вважає,  що економіка потребує негайної дерегуляції.

КОЛАЖ – Андрій Захарченко

Читайте також:

ПриватБанк безкоштовно доставлятиме картки Новою поштою

Нова пошта запустила послугу безкоштовного повернення товарів

Через Нову пошту можна безкоштовно відправити допомогу в деокуповані регіони

Частина українців може не платити за доставку Новою поштою

Джерело: Трибуна – Бровари