В Україні відновили податкові перевірки підприємців

image
23 Лютого 2021, 10:27
Поділитися:

Кабінет Міністрів Украни дозволив з 9 лютого 2021 року проводити податкові перевірки підприємців.

Уряд змінив умови мораторію, запровадженого на час карантину щодо податкових перевірок суб’єктів господарювання.

Постанова КМУ “Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок” № 89 набрала чинності 9 лютого 2021 року. Постановою № 89 вирішено скоротити строк дії обмежень, встановлених пунктом 52-2 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ, в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок.

Зокрема, дозволено проведення таких видів перевірок:

тимчасово зупинених документальних та фактичних перевірок, що були розпочаті до 18 березня 2020 р. та не були завершеними; документальних перевірок, право на проведення яких надається з дотриманням вимог п. 77.4 ПКУ щодо своєчасного надіслання платнику повідомлення про планову перевірку; документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктами 78.1.1 та/або 78.1.4 ПКУ (тобто коли отримано інформацію про порушення платником законодавства та/або виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником), суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків, визначених у межах роботи Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Держбюджету, утвореної відповідно до Постанови ВРУ від 24.04.2020 р. № 568-IX); документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями; · документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктами 78.1.12, 78.1.14, 78.1.15, 78.1.16 ПКУ.

Держпраці, ПФУ та ще 17 контролюючих органів затвердили плани перевірок на 2021 рік. Подивитися чи будуть перевіряти саме вас ви можете на інспекційному порталі https://inspections.gov.ua/.

Раніше, у зв’язуц із коронавірусом, заборонялось проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Джерело: МИСТОИНФОРМ