В Україні відбиратимуть і зберігатимуть ДНК-зразки військовослужбовців та правоохоронців

image
17 Квітня 2023, 21:45
Поділитися:

Україна вже закупила обладнання для відбору, оцифровування і зберігання ДНК-зразків військовослужбовців. Про це у Телеграмі повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада з регіональними координаторами Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти.

Учасники наради обговорили найактуальніші питання, що стосуються взаємодії координаторів із Національною поліцією, Службою безпеки України, військовими частинами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Розглянули питання попереднього відбору ДНК-матеріалу у військових.

У МінРеінтеграції нагадали, що законодавством передбачене обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад. На виконання Закону “Про державну реєстрацію геномної інформації людини” вже розроблений порядок відібрання зразків ДНК. Документ погоджується центральними органами виконавчої влади.

«Згідно з цим порядком, ДНК людини оцифровуватиметься та зберігатиметься в особовій справі військового. Нині вже закуплено відповідне обладнання для відбору, оцифровування і зберігання ДНК-зразків», – йдеться у повідомленні МінРеінтеграції.

Верещук підкреслила, що під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації.

Вона також висловила сподівання, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури.

КОЛАЖ – Андрій Захарченко

Читайте також:

Як правильно зустрічати військового, який повернувся з війни? Поради психолога

Виплати військовим у 2023 році: сума допомоги у випадку бойового поранення

Додаткові 30 тис. грн для військових-тиловиків: із 1 лютого змінюється порядок виплат

Затверджено нові правила військового обліку чоловіків та жінок-медиків

Читати далі: В Україні відбиратимуть і зберігатимуть ДНК-зразки військовослужбовців та правоохоронців , автор Андрій Захарченко

Джерело: Трибуна – Бровари