В Україні від початку року зафіксовано понад 2 тисячі фейкових мінувань, – СБУ

image
21 Вересня 2023, 15:42
Поділитися:

21 вересня 2023 г. 15:26

Служба безпеки України (СБУ) задокументувала більше ніж 2 тис. анонімних повідомлень про “мінування” інфраструктури в різних населених пунктах нашої держави. Більшість інформації надходила з території рф, також серед фігурантів є українські підлітки, які працювали на російські спецслужби.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“З початку цього року отримано більше ніж 2 тис. анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей. Більшість інформації про псевдомінування надходила як інтернет-повідомлення з території рф, а також від українських “абонентів””, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У СБУ зазначили, що для “розсилання” терористичних повідомлень російські спецслужби все частіше залучають неповнолітніх дітей. Встановлено, що для вербування українських підлітків окупанти використовують заборонену соцмережу “Вконтакте”, підконтрольні Телеграм-канали та ігрові інтернет-платформи.

На цих ресурсах представники спецслужб рф “знайомляться” з юними користувачами і пропонують їм співпрацю. Дуже часто ворог застосовує методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропонує “легкі” гроші.

“Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування “анонімні терористи” отримують від своїх російських кураторів перелік “пріоритетних” об’єктів в Україні. Для анонімності “листів” їхні автори надсилають їх з використанням спеціалізованого програмного забезпечення”, – зауважили в спецслужбі.

У СБУ повідомили, що в Черкасах викрито двох учнів старших класів школи, які у липні цього року повідомили про “мінування” обласної військової адміністрації та торговельного центру.

За даними слідства, юнаки діяли за вказівкою представників фсб, які завербували обох школярів через підконтрольні рф Телеграм-канали.

Наразі тривають розслідування за ст. 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності).

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

Нагадаємо, 1 вересня правоохоронці отримали інформацію про замінування усіх шкіл. Почалась перевірка, водночас у КМВА повідомили, що рішення про евакуацію буде прийматися додатково адміністрацією навчальних закладів та поліцією. Наступне повідомлення надійшло 15 вересня.

Читайте: У Києві поліція перевіряє повідомлення про замінування кількох шкіл

Фото: СБУ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона