В Україні цього тижня зміняться правила видачі повісток: що потрібно знати

В Україні цього тижня зміняться правила видачі повісток: що потрібно знати
15 Травня 2024, 11:07
Поділитися:

Із 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію.

Відтак змінюються правила видачі повісток.

Як і раніше, повістку вважатимуть врученою, якщо людина її отримала особисто. Видати в будь-якому місці, і вже не лише співробітники ТЦК. Тепер це мають право робити:
представники ТЦК, органу СБУ, підрозділу СВР;
представники органу місцевого самоврядування;
керівники підприємства, установи, організації, де працюють військовозобов’язані;
керівники навчальних закладів;
управителі багатоквартирних будинків.

Повістку вручатимуть лише під особистий підпис. Повістка, кинута до поштової скриньки, не вважатиметься належним чином врученою.

За неявку за повісткою передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Адміністративна відповідальність стосується всіх типів повісток, окрім мобілізаційного розпорядження. Людина може отримати адміністративний штраф за нез’явлення по повістці на уточнення, оновлення даних або ж на повістку на ВЛК.

Але якщо людина прийшла до ТЦК, самостійно чи ні, і пройшла ВЛК, їй можуть видати мобілізаційне розпорядження. І от у випадку неявки за мобілізаційним розпорядженням передбачена кримінальна відповідальність. Ухилення від призову карається за ст. 336 КК обмеженням волі терміном до п’яти років.

Якщо повістку було вручено, пропустити візит до ТЦК можна лише з поважних причин, які підтверджені документально: через хворобу, смерть близького родича, стихійне лихо або атаку росіян. Якщо людина вчасно не прийшла, вона повинна не пізніше ніж за три дні зв’язатися з ТЦК і повідомити про причини. Надалі протягом тижня візит має відбутись.

Вручення повістки військовозобов’язаному або резервісту означає, що він повинен з’явитися для уточнення облікових даних. Потім його направлять на ВЛК.

Нагадаємо, поліція та представники ТЦК з 18 травня зможуть також вимагати у чоловіків віком 18-60 років військово-облікові документи разом із документами, що посвідчують особу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Києві повістка прийшла військовому, який втратив на війні обидві ноги.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”, щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua