В Україні стартував «Transukraїne – bikepacking race» (відео)

image
11 Серпня 2020, 21:18
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Василь Чернявський, журналіст:

«7 серпня 2020 року, ми з вами знаходимось у Новгороді-Сіверському Чернігівської області, звідки завтра стартуватиме велосипедний марафон “Transukraїne. Ну а сьогодні хлопці розбили наметовий табір на території спортивної школі й наразі отримують персональні номери».

З’їжджалися протягом цілого дня з різних куточків України та навіть із-за кордону. Всього більше 100 велосипедистів із доволі різним досвідом велосипедних подорожей — від прогулянок на короткі дистанції до подібних марафонів.

Богдан Прокопович, Львів:

«Починав я з менших (велопробігів) — 200—300 кілометрів — десь років п’ять тому. Потім поступово пробував більше. Рік тому проїхав 1200 — це було поки що найбільше».

Святослав Крилов, Маріуполь:

«Це перший досвід. Але я брав участь у змаганнях із позашляхового мотоциклетного спорту. В принципі, якась схожість є».  

Суть марафону полягає в тому, що за кілька днів учасникам треба проїхати півтори тисячі кілометрів від найпівнічнішої точки України у Новгороді-Сіверському до найзахіднішої — в Ужгороді. З трьома контрольними пунктами у найпрогресивніших і найкрасивіших містах, першим із яких обрали Ірпінь.

Йохан Кляйн, співорганізатор «Transukraїne  bikepacking race»:

«Ірпінь нам видався одним із найбільш “просунутих” — купа парків, усе красиво. Просто нагадує якесь маленьке європейське містечко. Навіть виглядає краще, ніж багато міст у Чехії, Польщі, Словаччині».  

Учасники змагатимуться в трьох категоріях: соло, пара і фан-категорія «easy» (так звана «група здоров’я»). Адже для багатьох учасників марафон – це, в першу чергу, подорож наймальовничішими місцями й різновид активного відпочинку.

Ольга Демиденко, Вінниця:  

«Я не спортсменка, мені подобається активний відпочинок. Я хочу, щоб усе було в задоволення, я не розумію людей, які готові гробитися заради якогось призового місця. Це не моє».

Усі учасники марафону отримали стартовий пакет із персональним номером, паспортом чекпойнтів, бейсболкою та сухпайком. І після детального інструктажу та обговорення правил велосипедного марафону перейшли вже до вільного спілкування з організаторами.

Ігор Устименко, співорганізатор «Transukraїnebikepacking race»: 

«Щоби проїхати такий марафон, треба бути добре підготовленим не стільки фізично, скільки морально. Тобто якщо ти морально готовий постраждати, пожити десь біля узбіччя в наметі та, можливо, не митися пару днів, аби швидше проїхати всю дистанцію — то в тебе все вийде».

Ну а вже зранку 8 серпня Площу князя Ігоря заполонили велосипедисти. Такого в Новгороді-Сіверському ще не бачили.

Олег Бондаренко, Новгород-Сіверський міський голова:

«Дійсно, це така крута річ — стільки спортсменів, стільки велосипедів! Я думаю, що й наші містяни дуже задоволені».

Серед учасників всеукраїнського марафону в день старту ми натрапили і на велосипедиста з Ірпеня.

Максим Бєднов, Ірпінь:

«Це мої перші змагання, я ніколи раніше не брав участі в будь-яких заходах — змаганнях, пробігах, тільки велосипедним туризмом трохи займався».

Журналіст:

«Який настрій, на що розраховуєте?»

Максим Бєднов:

«Розраховую фінішувати».

А фінішує, за прогнозами організаторів марафону, лише половина учасників. Зазвичай близько 50 відсотків сходять із дистанції.

І ось перша зупинка — Ірпінь. 10 серпня. Місто вже два дні поспіль гостинно приймає велосипедистів. Щоби мати змогу рухатися далі, в контрольному пункті обов’язково треба поставити печатку в паспорт чекпойнтів. Ну й, звичайно, відпочити і перекусити. Особливо тим, кого Ірпінь зустрів дощем.

Андрій Перевознюк, Київ:   

«Взагалі, Ірпінь — дуже класне містечко. Єдине — це, як і у всіх містах, проблема з водіями».

Денис Вдовиченко, Київ:

«Справді, коли ми їхали дорогою до Ірпеня, йшов сильний дощ, і фури просто притискали й обливали водою. Це, мабуть, найнеприємніший момент. А саме місто Ірпінь дуже сподобалося. Тут дуже чисто, гарно, доглянуто — особливо центр. Багато парків. Класно!»    

Протягом маршруту учасників чекатимуть ще два контрольних пункти – у Вінниці та Чернівцях. Ну а фінішує «Transukraїne – bikepacking race» в Ужгороді. Побажаємо учасникам вдалого фінішу. Адже старт у Новгороді-Сіверському був справді грандіозним.

Йохан Кляйн:

«Чесно кажучи, наш сьогоднішній старт видався мені набагато крутішим і яскравішим, ніж буває в Європі. Це фактично так, і я дуже радий, що ми до цього причетні. Це дуже круто, правда. Ми будемо їхати з лідерами, знімати протягом усього марафону, і, я думаю, в кінці має вийти відмінне документальне відео».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV