В Україні хочуть легалізувати медичну марихуану

image
5 Лютого 2019, 16:22
Поділитися:

30 січня на сайті Верховної Ради зареєстровано петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоби канабіс (марихуану) можна було використовувати у медичних та наукових цілях. Основні активні речовини конопель – канабіноїди – ефективний засіб для лікування епілепсії, хвороб Паркінсона та Альцгеймера та ще низки захворюваннь і розладів.

Науковці та лікарі світу стверджують, що використання канабісу є виправданим, повідомила очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. «Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика», – заявила Уляна Супрун.

Також вона нагадала, що в 25 штатах США, Автралії, Канаді та в багатьох європейських країнах використання медичного канабісу дозволено і давно врегульовано його використання. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто Ріко канабіс заборонено, проте дозволено у випадках невиліковних хвороб.

В України використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях повністю заборонено. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів.

Медичний канабіс застосовують у таких випадках:

хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб.
Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу в лікуванні базальноклітинного раку.
Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болі.
Синдром подразненого кишківника, в тому числі хвороба Крона та виразковий коліт. 50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення.
Розсіяний склероз. Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС.
Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, у тому числі – в разі епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню.
Нудота і блювання внаслідок хіміотерапії.
В США медичний канабіс призначають також в разі пост-травматичного синдрому і глаукомі.
Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей, депресії.

Громадська організація «Афіна. Жінки проти раку» одна з перших підтримала петицію з вимогою законодавчого врегулювання канабісу для науки та медицини, повідомляє Громадське.

Засновниця ГО Ніна Резніченко вже 5 років живе у ремісії, у неї виявили рак молочної залози. Пані Ніна зазначає, що багато з пацієнток, які виступили за узаконення, дізналися про користь канабісу для онкохворих від тих, хто офіційно лікувався таким методом в інших країнах.

Співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк в ремісії з 2016 року. Жінка живе у Луцьку, там у неї виявили рак молочної залози, проте лікування вона продовжила в Національному інституті раку в Києві. Жінка вважає, що суспільство не до кінця розуміє необхідність узаконення марихуани, адже не всі стикаються з проблемами онкохворих.

Наразі петиція на сайті Верховної Ради зібрала понад 13 тисяч підписів. Збір підписів триває до 30 квітня. Подивитися або підтримати петицію можна за наступним посиланням:

https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/4871

Фото – з Інтернета

Джерело: Трибуна Бровари