В Україні каратимуть за незаконне носіння військової форми, держнагород та наругу над похованнями захисників

image
8 Червня 2019, 10:22
Поділитися:

Верховна Рада  прийняла закон, яким вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо відповідальності за незаконні дії щодо державних нагород, незаконне носіння військової форми та наругу над місцем поховання захисника суверенітету  та територіальної цілісності України, героя Революції Гідності та інших осіб. 

Вище зазначеним законом, проект якого зареєстровано за № 9217, викладено статтю 186-1 «Незаконні дії щодо державних нагород» КУАП у новій редакції: «Купівля, продаж, обмін чи інша оплатна передача ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, а так само їх привласнення або носіння особою, яка не має на те права, чи незаконне зберігання, тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією відповідного ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання».

Незаконне виготовлення цих орденів, медалів, нагрудних знаків або їх носіння кратиметься штрафом від 100 до 200 двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією відповідних атрибутів.

Цей закон доповнює ст. 1868 Кодексу  України про адмінстративні правопорушення, якою, зокрема, передбачено, що носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців ЗСУ або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на це права, тягне за собою попередження або накладення штрафу від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією відповідної форми одягу із знаками розрізнення. Якщо такі дії буде здійснено особою повторно протягом року, то розмір штрафу зросте від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Або ж винуватця покарають громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин із конфіскацією відповідної форми одягу.

Також притягуватимуть до кримінальної відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам’ять про тих осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, учасників Революції гідності, борців за незалежність України у XX столітті, покарання у вигляді обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Відповідні зміни внесено до частини 2 ст. 297 Кримінального кодексу.

Джерело: Трибуна Бровари