В Трипільському музеї розповіли про легендарну медсестру

image
15 Травня 2022, 21:32
Поділитися:



Київська область, Українська тергромада, с. Трипілля. Фахівці Київського обласного археологічного музею, що розташований в селі розповіли про легендарну медсестру часів Другої Світової з с. Германівка Обухівського району.

Про це йдеться на сторінці закладу, передають Хроніки Обухова.

Ковальчук Олена Борисівна народилася 14 травня 1910 року в м. Германівка у бідній родині коваля.

  • 1932 року переїхала до Києва, де працювала перукарем і одночасно навчалась на курсах санінструкторській і стрілецькій справам. З початком війни добровільно прийшла до одного з київських військових шпиталів, стригла і голила поранених. Просилась на фронт.
  • 13 липня 1944 р її було поранено, але в госпіталь з пораненням вона не пішла. При форсуванні річки Неман Олена не втрималася і, незважаючи на поранення, пішла в саме пекло виносити з поля бою поранених. Від вибуху снаряду отримала смертельне поранення. Це сталося 18 липня 1944р .
  • Похована гвардії старшина Олена Ковальчук в литовському місті Алітус, а пам’ятник їй стоїть на військовому кладовищі в російському Калінінграді, де покояться 1200 гвардійців, що визволяли місто. У місцевому музеї зберігається одяг, зброя і нагороди О.Б. Ковальчук.
  • Олена Ковальчук врятувала життя близько 800 пораненим бійцям.
  • У її рідному селі на приміщенні школи, в якій вона навчалася, встановлено меморіальну дошку, а на подвірї – пам’ятник.





Source link