В Раді є 226 голосів за заборону УПЦ МП, – нардеп Клименко

image
5 Жовтня 2023, 20:22
Поділитися:

5 жовтня 2023 г. 20:14

Народні депутати зібрали понад 226 підписів (мінімально необхідна кількість голосів для прийняття законів) під зверненням до голови Верховної Ради (ВР) Руслана Стефанчука щодо розгляду законодавчих ініціатив про заборону в Україні контрольованих із росії релігійних організацій. Згідно Регламенту ВР, це означає, що спікер повинен винести проект закону на розгляд Ради, яка вирішить шляхом голосування – чи підтримувати його.

Про цеKВ дізналася з повідомлення народного депутата Юлії Клименко (фракція “Голос”) 5 жовтня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“226 підписів народних депутатів ЗІБРАНО за звернення до Ruslan Stefanchuk (спікер ВР Руслан Стефанчук – KВ) щодо внесення в зал на голосування заборони московської церкви, отже голоси в залі Є”, – запостила Юлія Клименко на Фейсбуці.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

23 листопада 2022 року комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт №8221 “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” щодо заборони таких релігійних організацій (ініціатор документа – член фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький).

Пізніше було внесено урядовий законопроєкт (№8371), який профільний комітет 17 лютого також рекомендував до розгляду. Цей документ пропонує не допускати діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою (РПЦ).

У квітні Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) закликала парламент ухвалити рішення про заборону керованих із росії церков.

Тоді Стефанчук зазначив, що ВР розгляне пропозиції ВРЦіРО та ухвалить зважене рішення щодо них.

“Суспільне” нагадує, що 23 вересня 2023 року спікер парламенту заявив, що сумнівається у тому, що у ВР знайдеться достатня кількість голосів для заборони діяльності УПЦ МП в Україні, якщо такі законопроекти будуть внесені.

У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки Московський патріархат. Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік.

Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ.

Попри це, як інформувала KВ, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.

Очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій (Березовський) та ще понад 20 священнослужителів церкви мають російське громадянство, мовиться в розслідуванні “Української правди”. В УПЦ МП назвали цю інформацію “недостовірною та маніпулятивною” і заявили, що митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє. Проте це виявилося офіційною брехнею УПЦ МП: сам митрополит Онуфрій визнав, що мав російський паспорт, однак начебто ніколи ним не цікавився”, а після вторгнення рф в Україну “полишив російське громадянство”.

Читайте: Держетнополітики провела експертизу і знайшла церковно-канонічний зв’язок УПЦ з РПЦ

Фото: Юлія Клименко, Facebook

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона