В основі образу переяславського пам’ятника атовцям буде конкретна людина

image
8 Лютого 2019, 10:55
Поділитися:

Як «Вісник» повідомляв у попередньому номері, 28 січня у Переяславі побував Віталій Ярема, заступник голови Київської територіальної організації «БПП «Солідарність». Крім іншого, наш відомий земляк у приміщенні райдержадміністрації мав зустріч з багатьма жителями міста й району, які прийшли з різними питаннями. Відповів і на запитання місцевих журналістів.

Відкриття заплановано вже на середину березня

Головний архітектор міста Анна Степаненко показує Віталію Яремі проект реконструкції парку

– Ви були одним з ініціаторів встановлення в місті пам’ятника мешканцям Переяславщини, які загинули на Сході. Яка сьогодні доля цього проекту?
– Якщо взяти сусідні з нашим райони Київщини, то реальність у тому, що найбільше загинуло наших хлопців саме з Переяславщини. Тож з півроку тому і виникла ідея увічнення їх пам’яті. З метою її реалізації було створено робочу групу, основними учасниками якої, звичайно ж, стали колишні атовці, а також місцева влада, волонтери, бізнесмени. Довго обговорювали, який саме вигляд матиме пам’ятник. Врешті вирішальне слово було за учасниками АТО. Не буду поки що розкривати деталі цього пам’ятника. Скажу лише, що в основі його образу реальна людина з нашого краю, яка віддала своє життя за Батьківщину. Коли пам’ятник буде виготовлено, люди зможуть самі побачити і оцінити зроблене.
За розроблення монументу взявся відомий в Україні митець – скульптор Володимир Микитенко. Вже виготовив ескіз у глиняному вигляді і розпочато його відливання у бронзі розміром у людський зріст. Відкриття разом з громадою міста плануємо на середину березня.
– Для такого пам’ятного об’єкту повинне бути і гідне місце.
– Так. Із самого початку це було однією з головних вимог. І міською радою було прийнято рішення надати земельну ділянку у сквері на вулиці Б. Хмельницького, що поряд з художньою школою. Вважаю, місце дуже вдале. Це – історична частина, напроти українська церква, поряд музеї. Тож, сподіваюся, тут не лише увічнимо пам’ять конкретних людей, об’єкт стане ще й символом патріотичного виховання, а сам сквер, який також плануємо обладнати, красивим місцем відпочинку, спокою, умиротворення.
Увесь проект не дешевий, тому вдячний всім, хто допомагає в його реалізації. Перш за все, керівникові «Ниви Переяславщини» Олександрові Мостіпану.

Постамент нагадуватиме про трагічний бік війни

– На Київщині подібні постаменти вже ставлять, чи, можливо, Переяслав буде першим?
– Подібним чином у різних містах області вже увічнюють пам’ять своїх земляків. Наприклад, мені подобається пам’ятник у Фастові. Він теж у бронзі, але його образ узагальненіший. Не те, що агресивний, але динамічний. Воїн з прапором в руці кидається в атаку. У нас він буде відображати той бік війни, який свідчить, що вона передусім є трагедією для всього суспільства. І нам всім слід задумуватися, яким чином далі жити і розбудовувати свою країну.
– Віталію Григоровичу, ви давно підтримуєте атовців та інших активістів Переяславщини. Сприяли, зокрема, у перетворені частини колишнього аварійного кінотеатру у чудовий спортзал. Але вони хотіли б зробити реконструкцію й іншої частини.
– Наскільки знаю, раніше з приводу цього приміщення у міській раді була дискусія. Звісно, влада має вирішувати, що там має бути. Та, користуючись нагодою, просто хотів би закликати депутатів все ж сприяти таким активним людям. Адже розвиток спорту, здорового способу життя є настільки важливими для нашого суспільства, що їх ніщо не може замінити. І ми повинні бути вдячні тим атовцям, які мало того, що захищали нас на війні, але і повернувшись у мирне життя, роблять велику, безкорисливу справу. Мені це дуже імпонує. Сам ще з початку російської агресії проти України багато займався волонтерською діяльністю, співпрацював з батальйонами. І сьогодні маю гарні стосунки, наприклад, з такою громадською організацією, як «Чорна сотня». Її учасники були ще на Майдані, воювали на Сході. Зараз повернулися до мирного життя, але потребують і реабілітаційної, й іншої різної допомоги.

Віталій Ярема ініціював візит Президента до Борисполя.
Чи приїде і до Переяслава?

Президент України Петро Порошенко привозив Томос до Борисполя

– Останнім часом резонансною темою в суспільстві є отримання Томосу. Багато переяславців бачили на телеканалах, що Президент Порошенко разом з митрополитом Епіфанієм з цим історичним документом вже відвідали і Бориспіль, і Білу Церкву. Чи можливий такий візит і до нашого міста?
– Президент – людина дуже зайнята. І мені, як ініціаторові, було дуже важко його запросити до Борисполя. Все ж я взяв на себе таку відповідальність. Причиною було те, що в цьому місті за рахунок місцевого бюджету побудували дуже сучасний, європейського рівня ліцей, розрахований на тисячу дітей. Причетні до його спорудження вклали в цей заклад не лише гроші, а й душу. І мені приємно, що в деяких питаннях допомагав їм і особисто. А загалом вважаю, це – один з наслідків тієї програми децентралізації, автором якої якраз і був Президент. Сьогодні, якщо місто залучає інвестиції, заробляє гроші, і їх не розкрадають, то можна багато чого збудувати. В ході цього візиту ми відвідали також Книшове кладовище, де поховано Чубинського, поклали квіти до монументу жертв Голодомору. Також зайшли до церкви, помолилися. Там було виставлено для огляду і оригінал Томосу, адже людей зібралося дуже багато.
Стосовно нашого міста, говорив з Президентом, просив, щоб до фінансування проекту з пам’ятником долучився і благодійний фонд Марини Порошенко. І якщо він нас підтримає, то, сподіваюся, принаймні перша леді на відкриття пам’ятника приїде.

За ремонт мосту, доріг у районі розрахувалися повністю

– Не так давно завдяки вашому активному сприянню було відремонтовано автомобільний міст у селі Чирське. Чи плануються й наступні проекти такого важливого рівня?
– Відремонтували не лише його. Ось, скажімо, у нас були великі проблеми з дорогами. Завдяки активності голови райдержадміністрації Юрія Клименка минулого літа відремонтували по можливості практично всі дороги, і не лише великі, а й між селами. Коли на Переяславщину приїжджав голова Київської облдержадміністрації, йому задавали багато питань, зокрема, чому за ремонтування мосту і доріг заборгували з оплатою. Зараз я можу сказати, що всі ці проекти профінансовано повною мірою. Ніяких боргів немає. Сподіваюся, що з настанням тепла продовжимо поліпшення доріг на Переяславщині. Єдине, на чому хочу наголосити ще раз, нам потрібно об’єднуватися навколо вирішення проблем. Бо ж буває так: одні ремонтують, а інші сорокатонними вантажівками руйнують тільки-но зроблене.
Щодо об’єктів, які потребують ремонту, реконструкції, звісно, їх ще дуже багато. Ось, щоб не ходити далеко, їхав нещодавно до мами у Строкову. У Малій Каратулі, яку проїжджав, міст прогнувся і теж потребує ремонту, адже з’єднує з містом багато сіл. На жаль, впродовж багатьох років проблеми лише накопичувалися. Інфраструктура багато у чому розвалена, дороги «убиті» і таке інше. І зараз найпростіше прийти і запитати: чому таке сталося? А значно складніше знаходити можливості для вирішення цих проблем. Та нам доведеться це робити.
– Для цього потрібні кошти, і важливим чинником наповнення місцевих бюджетів є залучення інвестицій. Ви працюєте по всій Київщині. Заходять зараз до області інвестиції?
– Так. І як приклад, можу назвати сусідній з нами Яготин.
Приїхали до нас німецькі інвестори з пропозицією створити підприємство з розведення риби та подальшої її переробки. На неї відгукнувся голова Яготинської райдержадміністрації Василь Шмигановський, який, до речі, раніше працював у Переяславі керівником відділення Пенсійного фонду. У них там на річці Супій є гарні умови для такого підприємства. Звернулися з ним до голови обласної держадміністрації, обговорили. Зараз у Яготині цей проект вже почали втілювати. Будуть і нові робочі місця, і надходження до бюджету.
Нашій, переяславській, владі теж потрібно цим займатися, аналізувати можливості регіону, готувати пропозиції. Коли зустрічаюся чи з міським головою, чи з головою райдержадміністрації, такі питання постійно обговорюємо для того, щоб Переяславщина теж оживала.

Леонід МІЛЮТІН
Фото Михайла Городецького

Джерело: Вісник Переяславщини