В Одному із бомбосховищ НАУ безхатьки влаштували пожежу

image
30 Серпня 2023, 20:15
Поділитися:

30 серпня 2023 г. 19:36

В одному з укриттів Національного авіаційного університету спалахнула пожежа. Виявилось, що її спричинила необачність “постояльців” – столичних безхатченків, які в укриттіоблаштувалисобі житло.

Про цеKВ дізналася з допису на Facebook депутатки Київради Ксенії Семенової (фракція “Слуга народу”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Укриття в Національному авіаційному університеті. В укритті живуть бездомні, вчора там була пожежа. Післязавтра 1 вересня. Цікаво, що думає МОН про безпеку студентів”, – запостила депутатка й затегала міністра освіти і науки Оксена Лісового.

Стан споруд цивільного захисту населення цього літа став об’єктом вивчення урядової комісії на всеукраїнському рівні, предметом розгляду Ради національної безпеки і оборони (РНБО) та призвів до звільнення чиновників, у тому числі в столиці.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, у ніч на 1 червня внаслідок російської атаки на столицю у Києві загинули дві жінки та дев’ятирічна дівчинка, що опинились беззахисними біля зачиненого укриття (як виявилось, мешканці району і до того скаржились, що укриття місцевої поліклініки, де сталася трагедія, зазвичай було зачинено). Правоохоронці відкрили два кримінальних провадження.

За декілька днів Київрада створила комісію для вивчення ситуації.

Тим часом правоохоронці провели обшуки у КМДА й повідомили про підозру у неналежному виконанні службових обов’язків директору Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації Роману Ткачуку (його відправили під домашній арешт). За версією слідства, Ткачук ігнорував численні скарги киян на недоступні укриття, а щоб виглядати пристойно на фоні тривог чиновник, як твердить поліція, наказував викласти в інтернет фейкову карту укриттів.

За даними правоохоронців, з 4655 захисних споруд цивільного захисту в столиці лише 3041 об’єкт виявився станом на кінець червня придатним для використання.

Читайте: Небезпечна безвідповідальність: стали відомі подробиці слідства щодо директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА

23 червня відбулося засідання РНБО, присвячене стану укриттів в Україні.

Рада нацбезпеки визнала незадовільною роботу укриттів у Києві і Білоцерківському районі та ще в 10 містах України. Президент України Володимир Зеленський за декілька днів ввів у дію рішення Радбезу, яким, зокрема, Кабміну, обласним адміністраціям, КМВА та органам місцевого самоврядування було доручено вжити заходів для притягнення до дисциплінарної відповідальності керівних працівників та інших посадових осіб, які відповідають за жахливий стан укриттяів.

Уже наступного дня після виходу президентського указу Кабмін погодив звільнення голів Білоцерківської на Київщині та Деснянської і Святошинської в м. Києві РДА. А згодом Президент Зеленський підписав розпорядження щодо зняття з посад голів Подільської, Дніпровської, Святошинської та Деснянської районних у місті Києві РДА. Також звільнено голову Білоцерківської РДА на Київщині.

Наразі столична влада намагається збільшити кількість укриттів у столиці за рахунок приватних підземних просторів, а також модульних укриттів.

Тим часом Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у серпні анонсував нові урядові перевірки укриттів: там, де “нічого зі станом укриттів не змінилося” після червневих перевірок, “знову будуть кадрові рішення” – пообіцяв Шмигаль.

Читайте: На Київщині до 1 вересня відремонтували укриття у 884 закладах освіти

Фото: Ксенія Семенова, Facebook

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона