В Обухові відкрився громадський центр "Коло щасливих"

image
5 Травня 2023, 02:30
Поділитися:


ВГО «Жіночий консорціум України» (далі − ЖКУ) є всеукраїнською неурядовою організацією, яка створена жіночими громадськими організаціями у 2001 році для забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, дотримання прав дітей. Метою діяльності консорціуму є вирішення актуальних проблем у сфері ґендерної рівності та реалізації прав дитини, через адвокатування та ефективну співпрацю з державними та недержавними організаціями, а також широке залучення місцевих громад та інституцій.

Задля запобігання та протидії гендернозумовленому насильству та захисту прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства, а також підтримки впровадження гендерної рівності, Жіночий консорціум України за підтримки Норвезької Народної Допомоги (Norwegian People Aid –NPAID) розпочав проєкт щодо створення Безпечних просторів для жінок і дівчат у Харківській та Київській областях. Донорами проєкту, з урахуванням найбільшого розміщення та проживання внутрішньо переміщених осіб, де зосереджено понад дев’ять тисяч переселенців, обрано Обухівський регіон.

Голова ГО «Жіночий консорціум України» Оксана Москаленко привітала присутніх з відкриттям Центру та додала: «Через війну багато людей змушені покинути рідні місця, у них змінюється життя, вони втрачають опору під ногами. Страждають передусім діти і жінки. Тому вкрай важливою для них є психологічна підтримка. Створення Безпечного простору в Україні стало можливим завдяки підтримці «Норвезької Народної Допомоги». Жінки можуть завітати у такий простір та отримати кваліфіковану допомогу. Такі простори створені в багатьох країнах світу, де вони довели свою потрібність. Громадська організація на партнерських засадах співпрацює з місцевими органами влади – ми підписали меморандуми з Обухівською, Українською, Васильківською міськими радами та соціальними структурами на їхніх територіях. Обухівська команда «Коло щасливих» за ці два місяці провела надзвичайну роботу, створивши осередок, якого давно потребують жінки та діти-переселенці».

Представниця Norwegian People Aid подякувала організаторам Центру за запрошення та пояснила чому вони обрали саме Жіночий консорціум, бо бачать у цій організації великий потенціал.

Перші заходи Центр почав проводити у Василькові, у модульному містечку, де проживають переселенці з різних громад України, зокрема з Півдня та Сходу. Це була акція психосоціальної підтримки до Великодня – психологи спілкувались з внутрішньо переміщеними особами, розмовляли на теми, які цікавлять цих людей, а потім разом випікали паски і фарбували крашанки. Фахівці Центру співпрацюють з районними та міськими службами у справах дітей та соціального захисту. За два місяці свого існування спеціалісти Центру побували у шістьох громадах Обухівського району, де проживають внутрішньо переміщені особи, які, крім психологічної, потребують і юридичної допомоги стосовно втрати житла, спадщини, майна. Для постраждалих від СГН психологічною службою організовуються заняття по соціалізації, для відновлення емоційного стану та самооцінки жінок проводять тренінги-консультації. Інформування, консультування, соціальний супровід, сімейні консультації, арт-терапевтичні сеанси для дітей, підтримка для дружин військових, адаптація переселенців до нових умов проживання є задачею новоствореного Центру.

У рамках проєкту передбачається проведення індивідуальної роботи, надання правової та психологічної допомоги, підтримка та навчання, грошова й гуманітарна допомога внутрішньо переміщеним особам. Також передбачено розміщення хабу (безпечного простору для клієнтів).

Команда Пісочинської громади Харківщини, присутня на заході, яка незабаром має відкрити у себе аналогічний громадський простір, переймала досвід обухівських колег і вручила символічні подарунки усім учасникам заходу: патріотичні пряники «Харків», магніти та дерев’яні поробки.

До презентації проєкту відкриття безпечного простору для жінок і дівчат «Коло щасливих» долучилися партнери – Служби сім’ї та дітей КОДА, міста Обухова та Обухівського району, представники державних організацій, дотичних до роботи з ВПО, жінками та дітьми, фахівці та учасниці проєкту.

автор (ка) – Олена Драчук

В Обухові відкрився громадський центр "Коло щасливих"



Source link