В області обговорили алгоритми ефективної взаємодії пасічників з аграріями та владою

image
26 Травня 2020, 12:14
Поділитися:

Департамент агропромислового розвитку Київської ОДА спільно з фахівцями Мінекономіки, Держпродспоживслужби, аграріями та пасічниками Київської області обговорили на онлайн-семінарі нагальні питання взаємодії аграрія та пасічника, державної підтримки, розвитку галузі бджільництва та упередження можливих негативних наслідків.

У семінарі взяли участь заступник директора департаменту аграрної політики – начальник управління тваринництва та племінної справи Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Андрій Кравченко, в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації Костянтин Довгаль, керівництво Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, представники райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники громадських спілок пасічників Київщини, аграрії та власники пасік (приєдналося більше 55 учасників).

Учасники семінару обговорили проблеми виникнення випадків масового отруєння бджіл, найпоширеніші причини, масштаби наслідків та можливі шляхи попередження та уникнення цього явища в майбутньому.

Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Микола Тібеж проінформував про випадки отруєння бджіл в 2020 році та про вжиті заходи, а також вимоги законодавства стосовно реєстрації пасік в органах місцевого самоврядування, отримання ветеринарно-санітарного паспорта, а також про реєстрацію бджолярів як операторів ринку харчових продуктів.

Леонід Центило, керівник агрофірми «Колос» зауважив, що бджільництво є валивим у забезпеченні процесів запилення на певній території. Сьогодні це розуміють у США, де на рівні держави намагаються відновити бджільництво. Україна за темпами розвитку сільгоспвиробництва вийшла на перше місце в світі. Щодо ролі бджільництва в сучасній системі землеробства – слід більше розвивати культури медоносів. Ці трави, крім іншого, покращують агрохімічний стан ґрунтів.

Голова Студениківської ОТГ Марія Лях розповіла, що постійно працюють з аграріями та пасічниками з метою запобігання отруєння бджіл у регіоні, а також їх максимального збереження під час обробки медоносних рослин та садів агрохімікатами.

Представники організацій пасічників підняли питання щодо необхідності посилення державної підтримки бджільництва як галузі, а також налагодження комунікативних зв’язків пасічників з аграріями.

Валерій Домбровський, директор асоціації «Укрбджолопром», зокрема, зупинився на етиці поведінки бджоляра так як бджільництво розвивається специфічно, без участі держави, і досягло такої значимості. Для пасічників важливим є фінансовий результат і він впевнений, що основою подальшого руху вперед є інноваційні технології у бджільництві.

Разом з тим, Андрій Кравченко наголосив на обов’язковому та своєчасному повідомленні пасічників аграріями про застосування ними хімічних засобів захисту рослин.

Та відповідно, Андрій Кравченко зазначив, що затвердили зміни до Постанови КМУ від 07 лютого 2018 року № 107 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва)», де передбачатиметься дотація на бджолосім’ї.

Слід зазначити, що важливо формувати та поєднувати пропозиції щодо налагодження взаємодії між пасічниками, аграріями та представниками органів місцевої влади та постійно напрацьовувати алгоритми спільних дій, спрямованих на забезпечення виконання норм чинного законодавства України при застосуванні пестицидів та агрохімікатів.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація