В міському краєзнавчому музеї презентували найдавнішу географічну карту, на якій позначено місто Бровари

image
20 Вересня 2019, 20:36
Поділитися:

У п’ятницю, 20-го вересня, в Броварському краєзнавчому музеї відбулась презентація географічної карти України та сусідніх країн 1648 року.
На заході були присутні близько 20-ти осіб, яким директор Броварського краєзнавчого музею Корявий Віктор Михайлович розповів цікаві факти, пов’язані з цією картою.
Дана карта присвячена власне Україні – «від Московії до Трансільванії», складена, як рукопис, військовим французьким інженером Гійомом Левассером де Бопланом. Вона виготовлена як гравюра голландським картографом Вільгельмом Гондіусом. Ну а привезена ця геграфічна карта була в місто Бровари з Нідерландів директором підприємства «Zeelandia Ukraine» Андрієм Василенко, який також був присутній на презентації.

 
Чому саме в Броварському музеї було презентовано цю карту? Та тому, що це найстаріша карта, в якій згадується наше місто Бровари.
Цікаво, що дана карта має незвичне для всіх південне орієнтування, тобто, для прикладу, Чорне море на карті знаходилось у її верхній частині, а Московія в лівій.
Місто Бровари на цій карті написано на латині «Brewery» та позначається разом з церквою. Що це означає? Що вже на 1648 рік місто Бровари було розвиненим.
Перша згадка про місто Бровари датована 1630-м роком, саме цей рік вважається офіційно роком народження нашого міста, але неофіційно очевидно, що Бровари мають давнішу історію.

 
Андрій Василенко запропонував раднику міського голови Григорію Голубовському, який також був присутнім на презентації географічної карти, провести для учнів броварських шкіл конкурс. Умови конкурсу – знайти документальні підтвердження того, що місто Бровари виникло раніше, ніж 1630 року. В наші часи всі можливості для цього є: архіви, інтернет. Компанія «Zeelandia Ukraine» в особі її директора Андрія Василенка взяла на себе зобов’язання нагородити цінним подарунком переможця цього конкурсу, ідея проведення якого всім сподобалась.

 
Тож географічна карта України та сусідніх країн 1648 року на постійній основі буде знаходитись в Броварському краєзнавчому музеї, що знаходиться в м. Бровари, вул. Гагаріна, 6 і з сьогоднішнього дня вважається одним з найціннішим його експонатом.

Більше фото ТУТ

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed