В Київській області збирають гриба-парасольку: як його готувати і з чим їсти

image
12 Листопада 2023, 18:35
Поділитися:


Джерело: Грибники UA

9.11.23 Київська обл.

Вчора надивився у групі на гриби і слина потекла.

Сьогодні з самого ранку вже бігав по лісу.

День зробили парасольки.

Нарешті, з’явилась сіра рядовка.

Ну і потрохи маслюків, польских, зеленух.

Доречі, що можна зробити з зонтами, окрім як смажити, бо багато їх якось назбиралося? – поцікавився Сергій Ткаченко.

В Київській області збирають гриба-парасольку: як його готувати і з чим їсти

Ось що радять інші грибники у коментарях:

… Я робила так: кожен зонт окремо в харчову плівку щільно (без фанатизму) упакувати і в морозилку. Гриби перед цим не мити, не варити, а по можливості почистити від бруду. Зимою смажила так звані відбивні, мені норм.

… Я парасольки обдавала окропом, різала на два, чотири шматки і заморожувала , а взимку жарила як биточки. Смачного!.

… Цікаво, ті, які зовсім молоді та чисті, може взагалі одразу морозити?

… Сергей Ткаченко зовсім молоді нехай полежать пару днів.Вони виростають.

… Не рекомендую морозити, смак змінюється в сторону мокрого картону. Як що багато, висушіть і перемеліть на приправу, виходить дуже ароматна!

… Приправа виходить супер, я теж робила з парасольок, сушите, перемелюїте, добавляїте сіль, теж морозила.

… В напіврозкриті можна напхати фаршу з яйцем і спеціями (опціонально – іншими грибами), затерти сиром і в духовку

… Порізати на шматочки, розмір на око) відварити хвилин 5 і в морозилку.
Дуже ароматні і ніжні, потім можна і смажити і як завгодно, замість шампіньйонів +- по смаку

… Мені морожені не сподобались, зовсім. Я суші ніжки і шляпки, тоді мелю.

… також так роблю, приправа супер,з нею навіть суп з покупних печериць мае дійсно грибний смак…

… Та все що завгодно. Десь тут було і котлети роблять.

… З ними можна робити все як і з іншими їстівними, варити, сушити, маринувати, заморожувати можна, але смак втрачається

… Порізати кубиками і обсмажити з цибулею. Якщо багато, то частину заморозити (вже обсмажену з цибулею), взимку до картопельки, чи до гречки буде саме те!

Довідково:

Гриб-зонтик вели́кий, Гриб-парасолька вели́кий, або строка́тий, заст. окру́жок (Macrolepiota procera) — гриб родини печерицевих (Agaricaceae).

Місцева назва — ковпак високий.

Екологія та розповсюдження
Розповсюджений у зоні помірного клімату: у Європі — повсюдно, на переважній частині Північної Америки, у значній частині Азії (Туреччина, Іран, Південний Кавказ, Індія, Центральна Азія, Китай, Монголія, Сибір, Далекий Схід, Японія), у Південній Америці (Чилі), в Австралії, в Африці (Алжир, Марокко, Кенія, Заїр), а також на островах — Куба, Соломонові острови, Мадагаскар, Шрі-Ланка.

Гриб можна зустріти в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами. Збирають у серпні — жовтні.

Кулінарна цінність
Їстівний гриб. Використовують вареним, смаженим (лише шапинки молодих плодових тіл), сушеним.

Приготувавши їх хоч раз за нашим рецептом, ви переконаєтеся, що це дуже смачні гриби, з якими практично не треба возитися. Їх перед смаженням навіть не треба відварювати, – радить ТСН.

Інгредієнти:

  • 300 г грибів-парасольок
  • 2 яйця
  • 100 мл молока
  • 5 столових ложок борошна
  • вершкове масло
  • чорний мелений перець
  • сіль

Приготування

  • У парасольок відрізати ніжки. Поверхня капелюшків протерти вологою тканиною, тому що мити ці гриби не рекомендується.
  • Кожен капелюшок залежно від його величини розрізати навпіл або на 4 частини.
  • Яйця злегка збити з молоком, посолити, поперчити, всипати просіяне борошно і ретельно вимішати до отримання однорідної маси консистенції рідкої сметани.
  • Підготовлені капелюшки вмочати в клярі і смажити в розпеченій оліїз обох боків до утворення рум’яної скоринки.
  • Подавайте капелюшки парасольок у клярі з овочами або картопляним пюре.

Таким же чином добре смажити капелюшки сироїжок.

Смак кляру можна збагатити, додавши тертий сир або розчавлений часник чи приправивши меленим мускатним горіхом.



Source link