В Києво-Печерській лаврі вперше в історії провели молебень за Івана Мазепу

image
13 Червня 2023, 10:02
Поділитися:

13 червня 2023 г. 10:02

У неділю, 11 червня, вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою. Молебень відбувся у церкві Всіх Святих з нагоди 325-річчя її освячення. Міністр культури та інформаційної політики повідомив, що на базі Києво-Печерської лаври планується створити Музейний центр “Гетьман Іван Мазепа та його доба”.

Про це KВ стало відомо з допису на сторінці в Фейсбук міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Історичний день. Вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Саме в цей день, 325 років тому, на День пам’яті всіх святих, була освячена однойменна церква Києво-Печерської лаври, збудована коштом Мазепи”, – написав Ткаченко в неділю 11 червня.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначив Ткаченко, Мазепа приділив надзвичайну увагу розвиткові Лаври та взагалі Печерського містечка як церковного, культурно-мистецького, освітнього осередку.

“Церква Всіх святих завжди чітко пов’язувалася у свідомості українців з іменем великого гетьмана. “Мазепиною церквою” називалася навіть у путівниках імперських часів. За ініціативи Міністерство культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні ми розпочинаємо реставраційні роботи у церкві Всіх святих, аби зберегти безцінний внесок гетьмана в історію українського народу”, – додав Ткаченко.

Крім того Ткаченко повідомив, що на базі Заповідника планується створити Музейний центр “Гетьман Іван Мазепа та його доба”. Місцем для такого музею обрано Онуфріївську вежу, також збудовану коштом гетьмана.

“Ми розпочали роботи над нею в межах програми “Велика реставрація” ще до війни. Наразі залишилось їх завершити та створити музей. Як і обіцяли, Лавра стає українською. Тепер в її стінах будуть звучати молебни за видатних діячів української історії”, – підсумував Ткаченко.

Довідка KВ: Іван Мазепа – український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній і всій Наддніпрянській України. Мазепа надав кошти на будівництво в усій Гетьманщині низки соборів, споруджених у стилі українського бароко. Загалом за роки його правління зведено понад 200 церков, з них 45 під безпосереднім патронатом володаря булави. Зібрані від податків кошти гетьман вкладав у розбудову Києво-Печерської лаври, будівництво великого муру довкола неї та інші церковні проєкти.

Після смерті Мазепи, царя Петра І Російська православна церква оголосила анафему Іванові Мазепі.

Нагадаємо, 30 березня Кабінет міністрів України визнав таким, що втратило чинність, рішення від 2013 року про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі Української православної церкви будівель і споруд.

Читайте:Монастирю УПЦ Києво-Печерської лаври направлено вимогу негайно звільнити всі культові будівлі (документ)

Фото: Фейсбук Олександра Ткаченка

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона