В Комітеті ВРУ з нацбезпеки закликають збільшити кількість центрів підготовки операторів БПЛА

image
7 Листопада 2023, 12:30
Поділитися:

7 листопада 2023 г. 12:28

В Комітеті ВРУ з нацбезпеки закликають збільшити кількість центрів підготовки операторів БПЛА. Міністерство оборони України вже завізувало директиву щодо збільшення кількості таких навчальних центрів.Якщо ці плани вдасться реалізувати в стислі терміни, то вже скоро країна відчує зміни, заявив народний депутат України, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін.

Про це стало відомо KВз коментарянародного депутата України, члена Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Копитіна журналістам.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Питання підготовки операторів БПЛА зараз – одне з найбільш актуальних. Зрозуміло, що для цього нам потрібні якісні навчальні центри, і ця потреба щоденно зростає”, – сказав Ігор Копитін.

Нардеп додав, що також розглядається можливість залучення до процесу навчання операторів приватних установ.

“Бо людей, яких маємо швидко навчити, дійсно багато. Але якщо весь необхідний обсяг спеціалістів ми будемо “покривати” силами Міноборони, то нам не доведеться залучати інші установи. І проблема оплати навчання в приватних центрах відпаде сама собою”, – підкреслив він.

Нагадаємо, що Копитін у своїй колонці в Економічній правді докладно писав про необхідність стимулювання виробництва озброєння та розвиток військової промисловості.Теоретично замовниками навчання операторів дронів має бути Міністерство оборони. Але власні навчальні бази міністерства доки ще не забезпечені достатньою матеріально-технічною базою, тому навчання операторів БПЛА проводиться в приватних школах та центрах.

Про це у своєму блогу на Цензорі розповів Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи:

“Фактично приватним компаніям доводиться оплачувати проживання курсантів, роботу інструкторів, питання безпеки, використання навчальних БПЛА. Останнє – найбільша стаття видатків. Насправді виробники не хочуть заробляти на навчанні операторів, їм просто доводиться фінансувати навчання”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Взагалі, у світі не існує практики коли навчання на будь-яких літальних апаратах проходило би без участі виробника. Той же самий БПЛА “Байрактар” потребує навчання майже півроку у Туреччині, саме на базі виробника “Левова частка майбутніх операторів дронів літакового типу, навчається за кошт виробника. Про цю послугу їх просить Міноборони. Саме просить, бо формально за своїми внутрішніми приписами не має можливості за неї сплатити. Адже в Міноборони хоч і є гроші, але відсутня така стаття витрат як навчання військовослужбовців поза межами військових частин. Як наслідок витрати на навчання військовослужбовців генерують збитки для виробника, тому що їх не можна відобразити в собівартості бойових комплексів”, – наголошує Тимур Нагалевський, спеціаліст із комунікацій, сержант НГУ.

Отже на думку експертів питання навчання операторів БПЛА потребує швидкого вирішення адже ЗСУ потребує кваліфікованих кадрів вже зараз.

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона