В КМДА повідомляють про активізацію кліщів: як вберегтись

image
14 Квітня 2023, 06:32
Поділитися:


Про це нагадують “Хроніки Обухова” з посиланням на інформацію від КМДА.

Кліщі є переносниками серйозних захворювань, таких як: хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт тощо. Вони вражають різні органи і системи (у тому числі, центральну нервову), що за відсутності лікування може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків, – зазначають у міській адміністрації.

Захистити себе від укусів кліщів і захворювань, які вони переносять, можна, дотримуючись кількох правил:

  1. Збираючись на прогулянку до парку, скверу чи лісової зони, вдягайте головний убір та світлий, щільно прилягаючий до тіла одяг із довгими рукавами. Повернувшись додому одяг, у якому гуляли, слід одразу випрати.
  2. Кліщів часто приносять з вулиці домашні улюбленці. Тому варто використовувати для обробки тварин спеціальні засоби, а після прогулянки ретельно обстежувати їх на наявність комах (краще робити це за дверима домівки).
  3. Якщо кліща все ж було виявлено, слід якнайшвидше його зняти. Бажано – звернутися до найближчого травмпункту. Там медики видалять комаху, оброблять укус та нададуть всі необхідні рекомендації.

Якщо ж ви вирішили самостійно видалити кліща, необхідно акуратно, плавними рухами розхитувати його з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою. Повільно видалити кліща необхідно разом із хоботком. Місце укусу змастіть 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо частинка кліща залишилася в рані, її видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Після укусу кілька тижнів приділіть особливу увагу своєму самопочуттю. Будь-яке недомагання: головний біль, температура, слабкість, почервоніння у місці укусу, розростання плями або набряку, – привід негайно звернутися до лікаря.



Source link