В кінотеатрі “Ліра” розпочинається показ сучасних опер: першу представить Влад Троїцький

image
31 Січня 2019, 17:47
Поділитися:

1 лютого в кінотеатрі українського фільму “Ліра” стартує проект «NOVA OPERA на великому екрані», у рамках якого глядачі зможуть переглянути шість сучасних музично-театральних постановок формації NOVA OPERA. 

NOVA OPERA – це  формація молодих митців, які, з ініціативи режисера Влада Троїцького, 2014 року об’єдналися задля пошуку нових шляхів розвитку музичного театру й створення нових синтетичних жанрів (опера-реквієм, опера-цирк, сонОпера, опера-балет, жах-опера), експериментів із нетиповими музичними та сценічними рішеннями. У 2018 року їхня опера-реквієм «IYOV» увійшла у ТОП-10 найкращих сучасних опер та музичних перформансів світу (журі конкурсу Music Theatre NOW обирало найкращих з-поміж 436 творів з 55 країн світу).
Формація вільно поєднує авангард і рок, григоріанський хорал і тріп-хоп, необароко й фольклорні імпровізації. Досліджує можливості людського голосу і розширює неакадемічні засоби гри на музичних і немузичних інструментах. Для неї не існує обмежень, однак її епатаж – це завжди пошук, дослідження і нестандартні рішення. Кожна ідея композиторів Романа Григоріва й Іллі Разумейка мають втілитися наживо: навіть якщо музичним інструментом виступить літак (опера «AEROPHONIA»).

Перший вечір буде присвячений опері “Коріолан” за однойменною п’єсою Вільяма Шекспіра (автор ідеї – Влад Троїцький), прем’єра якої відбулась 29 листопада 2014 року.  

Цей драматичний твір був вибраний невипадково. На думку режисера і керівника проекту Влада Троїцького, більш актуальний і болісний текст для постановки у театрі сьогодні знайти складно. В основі трагедії Шекспіра – життєпис давньоримського вождя Гая Марція Коріолана, зі змалюванням політичних інтриг та бунту народу проти свого лідера. 

– “Коріолан” – ну дуже актуальний сьогодні. Це такий гадючник, умовно “кулуари Верховної Ради”, – коментує Влад Троїцький.

Музичну палітру опери “Коріолан” утворюють поєднання тембрів акустичних інструментів та електроніки, академічної та народної манер співу, складних гармоній та сучасних драйвових ритмів. Зйомки опери, завдяки незалежному інтернет-телеканалу betv, “Коріолан” відбулися 28 лютого 2015 року в Центрі культури та мистецтв «КПІ». 1 лютого на глядачів також чекає зустріч із українським режисером, засновником ГОГОЛЬFEST Владом Троїцьким. Відверта розмова про музичний театр, нові виклики для режисури та те, як розпочиналася історія NOVA OPERA.

Розклад показів:

1 лютого о 19.00 Імпровізаційна опера «Коріолан» та зустріч із режисером Владом Троїцьким 
15 лютого о 19.00 Опера-реквієм IYOV та перегляд документального фільму про її створення 
1 березня о 19.00 Опера-цирк «Вавилон» 
15 березня о 19.00 Опера-балет «ARK. Ковчег» 
29 березня о 19.00 Літургія «Бруклінська меса»
5 квітня о 19.00 Опера «AEROPHONIA» та перегляд документальної стрічки про її створення

Кожен показ проекту супроводжуватиметься зустрічами із учасниками формації NOVA OPERA, обговореннями, дискусіями.

Де: кінотеатр “Ліра”, вул. Велика Житомирська, 40
Вартість квитків: 50 грн.

Нагадаємо, На фестивалі Kyiv Photo Book навчать створювати і видавати фотокниги: програма.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ