В Ірпінському ліцеї №1 відкрили виставку Матвія Донцова (відео) — ITV

image
6 Жовтня 2023, 09:12
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Віталій Коваленко, заступник начальника відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«У цей прекрасний осінній день, у найулюбленішу пору Матвія Донцова, ми відкриваємо виставку його робіт».

Матвій Донцов — відомий український художник. Декілька десятиліть жив і творив в Ірпені. Сьогодні в Ірпінському ліцеї №1 відкрили виставку його робіт. В експозиції двадцять картин. Протягом наступного тижня з ними знайомитимуться учні цього ліцеї. Далі картини подорожуватимуть іншими освітніми закладами громади.

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:  

«Проєкт стартує саме з Ірпінського ліцею №1, який знаходиться на вулиці Донцова, і зовсім поруч з яким, буквально у 50 метрах, знаходиться будинок, вірніше садиба, на території якої колись проживав Матвій Донцов. Я думаю, що це може стати предметом навіть ваших якихось досліджень чи цікавих творчих або мистецьких робіт».

Олег Білорус, начальник Управління освіти і науки ІМР:

«Це не десь було в якийсь іншій країні, в іншому куточку України, а це — наш рідний Ірпінь. Коли подивимося на пейзажі, то це дійсно відтворення чудових, прекрасних куточків нашого славного Ірпеня».

Діти довго розглядали картини, вдивлялися у деталі та кольори. Варто зазначити, що у ліцеї №1 діють профільні мистецькі класи. Одна із учениць такого класу — Єлизавета Писанка.  Дівчина захоплена творами Донцова.

Цього року Єлизавета стала наймолодшою учасницею художнього пленеру «Намальований Ірпінь». Вона, як і колись Донцов, закохана у кожен куточок Ірпеня , як і він, хоче кожен намалювати.

Єлизавета Писанка, учениця Ірпінського ліцею №1:

«Він справжній митець, справжній віртуоз. Я обожнюю мій Ірпінь. Зазвичай, коли я гуляю парками, мені хочеться на кожному куточку сісти і малювати картини. Це чудово, що наш Ірпінь настільки розвивають та стараються зробити художнім, творчим містом, відомим на всю Україну».

Цією виставкою інформаційне агентство ITV спільно з відділом культури Ірпінської міської ради започатковує проєкт «Мистецтво малювати Ірпінь».

Віталій Коваленко, заступник начальника відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Ми розпочинаємо дуже гарний проєкт, який оспівує митців, у першу чергу художників, які жили і творили в Ірпені. Дай боже, стане доброю традицією в кожній школі проводити ось такі виставки».

Надалі разом із відділом культури, національностей і релігій ІМР інформаційне агентство ITV організовуватиме подібні виставки й інших художників з Ірпеня.

Катерина Ведмідь, художниця, муралістка:  

«Дуже приємно, що в Ірпені так активно ведеться культурно-просвітницька діяльність. Бо саме культура — це те, що робить нас українцями і те, що відокремлює нас від інших. Дуже важливо, щоб діти розуміли, хто вони, чиї вони нащадки. Щоб вони бачили приклади таких визначних людей і щоб вони прагнули до такого самого і хотіли лишити по собі таку ж спадщину, яка буде надихати інших людей».



Джерело: ITV