В Ірпінській міськраді обговорили шляхи порятунку річки Ірпінь (відео)

image
4 Вересня 2020, 14:29
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Ірпінська набережна – одне з найпопулярніших місць відпочинку містян і гостей міста. Але радість спілкування з природою затьмарює стан річки. Із кожним роком вона все більше міліє і рясно цвіте. За ініціативою першого заступника Ірпінського міського голови Олександра Маркушина в міськраді зібрали круглий стіл, щоб з’ясувати причини такого стану річки й напрацювати механізми екологічного оздоровлення водойми.

Олександр Маркушин, перший заступник Ірпінського міського голови:
«Багатьох людей, наших ірпінчан і нас, хвилює в цьому році стан річки, бо ми бачимо, що вона більше зацвіла, в ній менше води. І, звичайно, ми запросили фахівців, щоб вони пояснили, чому так. І що робити далі».    

Фахівці зазначають, що зараз річка живе лише завдяки двом водосховищам, які знаходяться в її верхів’ї. Рівень води регулюється штучно — шлюзами, яких на річці 13.

Андрій Забуга, начальник Ірпінського міжрайонного управління водного господарства:
«У залежності від рівня підняття затвору на цих шлюзах і забезпечується підтримання того чи іншого рівного режиму в самому руслі. Тобто ми можемо зарегулювати від нуля до трьох (у середньому) метрів глибини перед шлюзом».

Але природного наповнення і проточності води, як це повинно бути, річка не має. Основною причиною цього називають зміну клімату. Та є ще й людський фактор, а через нього – інші проблеми. Наприклад, створення ставків на притоках річки.

Андрій Забуга:
«Наприклад, садові товариства — кожен узяв земельну ділянку й облаштував собі водойму, не розраховуючи гідрологічні показники і їхній вплив на річку Бучу і на річку Ірпінь. Особливо вони влаштовуються у верхів’ях малих річок, що перекриває стік нижче по річці. Тобто це проблема».

Річка мала б здоровіший вигляд, якби її ще й чистили. За це відповідають водні господарства. Але держава не виділяє грошей ні на ремонт гідротехнічних споруд, ні на інші капітальні видатки. Як виходити з цієї ситуації — звучали різні пропозиції.

Олександр Маркушин:
«Треба робити загальний проєкт щодо річки. Де брати фінансування? Або з держави, або з області, або кожне місто, де проходить річка Ірпінь, свою частину профінансує».

За підсумками круглого столу створять  робочу групу, яка має розробити програму  порятунку річки й подати її на розгляд сесії міської ради.

Андрій Літвинов, в. о. Ірпінського міського голови:
«Розробити та затвердити на найближчій сесії програму щодо річки Ірпінь, де ми пропишемо всі ці заходи, які сьогодні напрацювали. Ті заходи, які нам пропонували фахівці, теж вивчити на можливість їхнього виконання, і далі це все відобразити в конкретній програмі з конкретним фінансуванням».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV