В Ірпені затвердили концепцію військового сектору міського кладовища (відео)

В Ірпені затвердили концепцію військового сектору міського кладовища (відео)
9 Жовтня 2024, 17:25
Поділитися:

Козацькі хрести у світлих тонах.  Без зайвого нагромадження на надгробках і біля них. А ще —  інклюзивність простору та вічнозелені насадження біля могил. Так виглядатиме військовий сектор кладовища в Ірпені.  Саме таку концепцію місця поховань захисників України затвердили на громадських слуханнях міста.

Любов Тютіна  архітекторка, науковиця:

«Було дослідження практик, як віддають шану героям різних країн: героям сполучених штатів, меморіальним цвинтарям, які знаходяться в Європі. В Україні так сталося, що наша меморіальна історія і історія вшанування героїв була нівельована через радянський союз».

Софія Мартинюк, радниця Ірпінського міського голови:

«У нас у травні була зустріч з родинами, де ми пропонували три варіанти надгробних форм. Одна з них була – козацький хрест. Інша – прямокутна плита, на якій був барельєф козацького хреста. Третя була – рівна уніфікована плита. Тоді родини обрали козацький хрест».

Для тих захисників, чия релігія не приймає хреста, передбачено іншу намогильну споруду.

Петро Король , депутат Ірпінської міської ради, член групи розробників проєкту:

«Є пряма форма пам’ятника з викарбуванням таким же, як і на хресті. Кожен переживає за довговічність намогильної споруди, яка буде знаходитися на алеї.- Ми доходимо до якоїсь конструктивної думки і пояснюємо усі плюси і мінуси кожного камен.

На майбутньому військовому кладовищі також планується спорудити церемоніальну площу. На неї можна буде потрапити, пройшовши через ряди поховань. Щоб кожен міг задуматися про ціну, яку Україна платить за нашу свободу. Також буде стіна з іменами полеглих, які поховані на інших кладовищах.

Іван Стичинський, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті:

«Із 2014 року ми намагаємось освітити тему українських військових поховань, тему козацького хреста, тему петлюрівського хреста. І ми дуже вдячні,  що це все знайде своє відображення на національному військовому кладовищі і конкретно ось тут, як ви зараз бачите на цих візуалізаціях».

Інна Самойленко, сестра загиблого героя Дмитра Самойленка:

«Проєкт подобається. Концепція дуже цікава. Правильна, я вважаю».

Марія Драшпуль, мати загиблого героя Назарія Драшпуля:

«Мені дуже подобається, що козацький хрест. Для мене не важливо, який буде камінь. Саме головне, щоб був козацький хрест- 0016 

Ліна Українець, мати загиблого героя Дмитра Українця:

«Що це козацький хрест — дуже подобається. Що це все у світлих тонахщо багато зелені буде».

Концепцію проєкту уніфікованого військового кладовища підтримали більшість родин загиблих. Але є й ті, кому такий підхід не до душі.

Тетяна Дубінчак, мати загиблого воїна Дмитра Дубінчака:

«Треба дати право кожному поставити такий пам’ятник, який хоче родина. Усім подобається, щоб було все однаковим, а мені не подобається».

Софія Мартинюк, радниця Ірпінського міського голови:

«Можливо, ми створимо цей проєкт, і він буде виглядати настільки достойно, що ці родини запропонують долучитися до цієї концепції».

Зараз концепція проєкту військового сектору кладовища проходить різні стадії  доопрацювань і погоджень, а реалізовуватимуть його, найімовірніше, вже навесні.

Джерело: Містоінформ