В Ірпені замайорів кримськотатарський прапор (відео) — ITV

image
23 Серпня 2023, 14:44
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Блакитне полотно, як чисте небо. Жовтий герб, як символ влади. Це – кримськотатарський прапор. І сьогодні він замайорів на центральній площі міста-героя Ірпеня.

Напередодні третього міжнародного саміту Кримської платформи прапор у звільненому Ірпені підняли: уродженець Криму Тимур Бектімиров та постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим:

«Це такий потужний сигнал, що як зараз звільнене місто Ірпінь після нетривалої, але жахливої окупації, яка принесла просто величезні жертви серед цивільного населення і серед військових. І це, дійсно, було дуже складно – відвоювати Ірпінь. І хоч так само складно буде, але ми обов’язково відвоюємо наш український Крим».

Тимур Бектімиров, мешканець Ірпеня, уродженець Криму:

«Молюся, щоб скоріше потрапити додому. Я не був вдома понад чотири роки. Я там виріс, в дев’ять років я переїхав сюди. Протягом всього цього часу я живу тут і дуже хочу додому, дуже сильно. Сподіваюсь скоро потраплю».

Крим, за свободу якого, Україна бореться вже дев’ятий рік, обов’язково буде нашим – зазначив під час заходу начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України:

«Є, на жаль, ті, що дуже бояться цього. Але є і багато людей, які чекають. І потрібно дати їм впевненість у тому, що їх надії не марні. Ось для того ми і повинні проводити такі заходи, як Кримська платформа, заходи, скажімо так, з рухом опору на тимчасово окупованих територіях і просто знищувати окупантів у нашому Криму, що в принципі і робиться, і ви це бачите, і на днях ще побачите».

На унікальну подію у місто-герой Ірпінь також завітали: голова КОВА Руслан Кравченко, народний депутат України Андрій Клочко, перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу:

«Мрію про той день, а те, що він відбудеться немає жодних сумнівів, коли ми звідси перенесемося до Криму і там вже піднімемо державний прапор України, чим затвердимо відновлення суверенітету нашої держави над своєю землею. І поруч знову буде майоріти і кримськотатарський національний прапор. Оце такі відчуття».

Варто зазначити, що від 2014 року Ірпінь прийняв найбільшу на Київщині кількість переселенців на душу населення. У тому числі й із окупованого Криму.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня, співзасновник Фонду відновлення Ірпеня:

«У лютому 22 року ірпінці відчули ті самі відчуття, що тоді відчули жителі Криму. Їм довелося покидати рідну домівку, їм довелося їхати, не знаючи, чи вони повернуться додому. І завдяки Збройним Силам України ірпінці змогли повернутися і отримати відчуття радості у зв’язку з поверненням до рідної домівки. Сьогодні хочеться побажати, щоб всі ці самі відчуття радості обов’язково отримали і жителі Криму».

Відсьогодні, на центральній площі Ірпеня, кримськотатарський прапор майорітиме поруч із державним прапором України. Він буде тут до звільнення Криму і повної перемоги України.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я впевнений, що вже скоро ми будемо піднімати прапор кримськотатарського народу і прапор України у нашому українському Криму. Разом до перемоги і Слава Україні!».



Джерело: ITV