В Ірпені відзначають День португальської культури (відео)

image
22 Червня 2022, 20:18
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Португалія. В Ірпінській міській бібліотеці імені М. Рильського відбулося знайомство з цією дивовижною країною. Саме в ці дні в Португалії відбуваються національні свята. Побувати у визначних місцях, перейнятися  етнокультурними традиціями португальців ірпінці змогли завдяки відеоподорожі на вечорі португальської культури в Ірпені.

Віталій Коваленко, заступник начальника відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міськради:
«Я був у Лісабоні. Мене ця країна вразила душевністю. Знаєте, вона схожа на нашу. Незважаючи на те, що в нас різний клімат, різні традиції харчування, різні традиції етнокультультурні, ми схожі з ними ментально».

Про нашу схожість говорять і португальські приказки та прислів’я, каже директорка бібліотеки Олена Єгорівна. Збірочка таких висловів – серед іншої літератури на поличках книгозбірні.

Олена Циганенко, директорка Ірпінської міської публічної бібліотеки ім. М. Рильського:
«”У доброго хлібороба всяка земля добре родить”. “Хочеш мати людську шану – будь у полі зрану”. Я думаю, що схоже і на нас».

Близьким для українців є й символ Португалії – півень. І діти, й дорослі охоче взялися робити з ним аплікації на згадку про цю країну.

Олена, учасниця творчого вечора:
«Мені здається, що цей португальський півник дуже схожий на нашого куманця. У нас переважають білі кури, а в них чорні, але кукурікають вони однаково».

Здійснивши віртуальну подорож Португалією, ірпінці познайомилися з містом  Кашкайш. У час війни з російськими загарбниками воно стало ще одним добрим другом Ірпеня: прихистило не одну ірпінську родину і запропонувало свою допомогу у відбудові міста.

Євгенія Антонюк, депутатка ІМР, завідуюча відділом культури, національностей та релігій:
«Місто Кашкайш – одне з перших, яке приєдналося до марафону “Стоп війні”, який проходив у країнах Європи. Місто Кашкайш відгукнулося на заклики про допомогу. Це місто, яке хоче і надалі допомагати, яке хоче допомагати відбудовувати, зокрема, і соціальні заклади в нашому Ірпені».

Тому для ірпінців це не просто творчий вечір, а вечір вдячності народу Португалії і особливо Кашкайшу за дружнє плече підтримки та співпрацю.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння та київських новин!



Джерело: ITV