В Ірпені відкрили виставку ікон на ящиках з-під набоїв (відео) – Містоінформ

image
28 Березня 2024, 16:37
Поділитися:

В Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкрили виставку ікон на незвичному полотні. Основою для створення образів стали ящики з-під набоїв. Авторами унікальних робіт є мистецька сім’я з Києва — Олександр Клименко, Софія Атлантова та їхній син Герман Клименко. Цей цикл ікон художники назвали «Святі воїни» і присвятили захисникам України.

Олександр Клименко, художник:

«Це історія не тільки про героїзм, тому що тут святі воїни. Але й про героїзм, пов’язаний з жертовністю українських добровольців, бійців ТРО, які не були професіоналами, які жертовно віддали своє життя за нас з вами. І коли ми їздимо по світу, ми розказуємо цю історію».

Олександр Клименко не з чуток знає ціну цієї жертовності. Бо ж і сам працював у першому добровольчому мобільному шпиталі під час бойових дій на Київщині. А коли територію звільнили, він повернувся в Приірпіння, щоб забрати ящики з набоїв. І перетворити цей символ смерті на символ життя – ікону.

Євгенія, гостя з Вишгорода:

«Це вражаюче. Наші митці великі молодці. Я працюю в школі. Я думаю сюди запросити і наших діток».

Подвиги українських героїв автори возвеличили в образах святих воїнів різних історичних періодів.

Герман Клименко, художник:

«Зображений тут святий  Дмитро Солунський. Це —  святий іншої епохи. Він був готовий померти, як він і помер мученицькою смертю за свої ідеї. Це дуже коротко і зрозуміло — що роблять наші воїни».

Над циклом «Святі воїни» митці працювали два роки. І цей показ присвячують другій річниці визволення Ірпеня. Зараз тут презентують лише 15 робіт з великої колекції. Адже розпочали проєкт  «Ікони на ящиках з-під набоїв» майже 10 років тому.

Олександр Клименко, художник:

 «За цей час проєкт об’їздив півсвіту, 20 країн, 91 одне місто і 162 локації».

Важливо, що ці ікони є не лише унікальним артоб’єктом, а й служать небесними покровителями наших оборонців.

Дмитро Кулібаба, пресофіцер 114 бригади ТРО ЗСУ:

«Зараз багато бригад територіальної оборони розпочали, крім бойового прапора, крім військових атрибутів, мати собі ікону, яка є святинею підрозділу».

А ще мистецька родина підтримує низку доброчинних ініціатив. Зокрема, частину коштів від проданих ікон  спрямовують на діяльність благодійного проєкту «Айболить»,  для допомоги в реабілітації поранених бійців.

Вікторія Крамаренко, голова БФ «Крила Перемоги», керівниця проєкту «Айболить»:

«Зараз наш проєкт росте 0029+0054- Ми завдячуємо нашим розширенням, тим що ми можемо простягнути руку і дати хлопцям надію, що ми завжди поруч, завдяки оцим іконам, які, фактично, рятують життя хлопцям не лише на фронті, але й у тилу».

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Я запрошую усіх відвідати цю виставку. З них дивляться світлі образи воїнів і сьогодні це як ніколи актуально. Сьогодні ми вшановуємо і тих, кого немає, і тих, хто зі зброєю в руках продовжують захищати, виборювати нашу перемогу. І нам дуже важливо, що митці долучаються, що вони несуть світу інформацію і про злочини, і про героїчні вчинки, і про подвиги нашого народу».

Джерело: Містоінформ