В Ірпені відкрили другу чергу модульного містечка «Ластівка» (відео)

image
24 Листопада 2023, 15:02
Поділитися:

Руслан пішов захищати рідну землю із перших днів повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Втратив частину ноги під час виконання бойового завдання біля селища Спірне на Донеччині.

Його дружина із маленьким сином Миколкою рік тому переїхали із Запоріжжя в Ірпінь. Жили в орендованих квартирах. Але тепер родині не доведеться витрачати кошти на чуже житло. Вони отримали ключі хоч і від тимчасової, але своєї оселі – у модульному містечку «Ластівка». Сьогодні в Ірпені відкрили його другу чергу.

Ілона Прокуратова, мешканка Ірпеня:

«Чудовий варіант – місця, простору багатенько. Як ми чекаємо дитинку ще одну, то нам вистачить з головою цього місця».

Разом із родиною Прокуратових тут житимуть ще 159 родин. Це багатодітні, сім’ї військовослужбовців, родини загиблих героїв та ВПО. Як от пані Катерина – багатодітна мама із Луганщини.

Катерина Прудникова-Зінченко, переселенка з Луганська:

«Дуже гарні, все гарно зроблено. Тому з дітьми  треба якомога скоріше заселятися».

Квартири у модульних будинках складаються із вітальні-студії, спальні та ванної кімнати. Вітальня-студія має місце для відпочинку і кухонну зону. Квартири повністю мебльовані і готові для проживання.

Олександра Страдецька, журналістка:

«Модульне містечко «Ластівка» – це найбільший в Україні проєкт соціального житла для постраждалих громадян. Друга черга «Ластівки це 20 двоповерхових модульних будинків по 8 квартир у кожному. Відсьогодні у них проживатимуть понад 600 мешканців».

Першу чергу модульного містечка відкрили у травні цього року за підтримки фінського уряду. Зараз там живуть 170 мешканців.

Другу чергу відкрили завдяки уряду Польщі. На відкриття приїхав радник Посольства Польщі в Києві Давід Томашевські.

Давід Томашевські, радник посольства Польщі в Києві:

«Я хотів би побажати кожному, щоб перебування ваше тут було лише тимчасовим, щоб воно не затягнулося надовго. Що б там не було, Польща, народ Польщі завжди з вами, завжди поряд. Перемога буде за нами».

З допомогою благодійників у модульному містечку облаштували сучасну пральню та ігрову кімнату. На території також є укриття.

Роботи з благоустрою території виконані за рахунок коштів обласного бюджету на суму 15 мільйонів гривень.

Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації:

 «Наше завдання, мета і мрія – відновити все зруйноване житло, всі об’єкти інфраструктури у Київській області. І щоб ми в майбутньому використовували модульні містечка лише, наприклад, для реабілітації наших військових».

Загалом територія модульного містечка розрахована на понад 1200 мешканців. Уже весною відкриють третю чергу «Ластівки».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Це будиночки такого ж типу, тільки вони одноповерхові. Вони з кімнатами, окремою душовою і туалетом. І вони так само розраховані на родину. Польща так само їх дала і ми будемо планувати навесні їх відкривати. Потреба дуже велика. На 100 % всі ці будиночки вже розписані. 50 % – живуть наші ірпінчани. 50 % – це внутрішньо переміщені наші українці».

Джерело: Містоінформ