В Ірпені відкрилася персональна виставка живопису і графіки Євгенії Харгрі (відео)

В Ірпені відкрилася персональна виставка живопису і графіки Євгенії Харгрі (відео)
25 Липня 2024, 17:26
Поділитися:

Квіти, обійми, поцілунки, подяки. Зараз це все для неї — ірпінської художниці, учасниці українських та міжнародних пленерів, ініціторки багатьох доброчинних культурно-мистецьких проєктів, засновниці і керівниці художньої школи «Hurgri Art School» в Ірпені  Євгенії Харгрі. В історико-краєзнавчому музеї відкрилася її персональна виставка живопису і графіки   «Контрасти- 2024».

Юлія Устич, заступниця Ірпінського міського голови:

«Дуже вдала назва виставки – «Контрасти». З одного боку ми спостерігаємо гарні пейзажі різних країн. Я знаю, що тут зображені краєвиди Італії, Туреччини, України. З другого боку, цікаві абстрактні роботи. Я дума, кожен відвідувач щось цікаве для себе знайде, якась картина йому відгукнеться».

Експозиція виставки – це збірка творчих робіт мисткині із трьох країн. Мальовничі пейзажі Італії, де Євгенія побувала у вимушеній подорожі під час евакуації. Її доробок з художнього пленеру «Світ очима художників» у Туреччині. І, звісно ж, – пейзажі рідного ірпінського краю. За словами художниці, найголовніше, чому вона присвячує усю себе – відродження національної ідентичності, самобутності українського народу і передача коду нації. 

Владислав Задворський, художник:

«Дуже важливо, що людина – художник і педагог. Це непросто і важко. Це вартує великої поваги. Я сам викладав і знаю, це непроста справа, донести знання, навчити і передати естафету класичних умінь». 

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Я дякую, що у вашій школі, хоч вона є й приватним закладом, відбувається дуже багато культурно-мистецьких подій нашого міста. Я би вам хотіла подякувати за усі ті роки, які ви поруч з нами. Рідко який мистецький захід у нашому місті проходить без участі ваших талановитих учнів і вашої особистої участі».

Серед гостей можна було зустріти й учнів художниці. Вони захоплювалися не лише роботами своєї наставниці, але і її особистими якостями, її вмінням розкривати у людині прихований хист.

Ольга, учениця Євгенії Харгрі:

«Це людина, яка уважна до кожної дрібнички: а у вас талант до мініатюри, а у вас така гарна штриховка. Хоча я ніколи не малювала і не думала, що у мене може це виходити».

Сама ж художниця каже, що справжньому митцю стороннє поняття розпачу чи навіть миттєвого пригнічення. І для творчості кожен час — зручний. Бо мистецтво – це і є життя, відображене на полотні.  

Євгенія Харгрі, художниця:

«Кожен день відбуваються якісь зміни. Але від нас залежить усвідомлення цих змін і подальші наші кроки. Найбільша цінність – це саме життя. І ця виставка — результат того, що попри все надихатися, жити,   творити, любити – це життєве кредо і життєва позиція».

Віталій Коваленко, заступник начальниці відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Нам дуже приємно, що колектив нашого музею взяв такі оберти і кожні два тижні у нас відбувається нова виставка. І не лише наших ірпінських митців, а митців, які приїжджають з різних куточків нашої держави. Щоб і у наших митців, і митців із сусідніх областей була змога примножувати наш український культурний фронт».

То ж приходьте, знайомтеся із художніми творами Євгенії Харгрі. Виставка триватиме до 7 серпня.

Джерело: Містоінформ