В Ірпені відкриється нова виставка ляльок Тетяни Федорової

image
7 Жовтня 2020, 17:20
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

9 жовтня в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкриється виставка робіт відомої майстрині-лялькарки Тетяни Федорової «Етнолялька. За мотивами…». Відкриття експозиції буде приурочене до майбутнього Дня художника, який відзначається в Україні в другу неділю жовтня. Про це Тетяни Федорова розповіла на своїй сторінці у фейсбуці.

Ляльки, які будуть представлені на виставці, створені за мотивами творів українських та європейських художників.

«Художники, які живописали Україну й українців, а також книги, де йдеться про їхній доробок, завжди надихали і надихають мене на створення етнообразів у ляльках. Зокрема, це Опанас Сластіон, Юрій Глоговський, Олена Кульчицька, Микола Пимоненко. Є книги, які досить часто перечитую, роздивляюсь ілюстрації, наснажую уяву, коли опрацьовую певну тему. Це, зокрема: Тарас Шевченко, “Гайдамаки”(ілюстрації Опанаса Сластіона); “Український народний одяг ХVII — поч. XIX ст. в акварелях Ю. Глоговського”; Анатолий Попов, “Елена Кульчицкая. Графика, живопись”; Яків Качура, “Іван Богун” (ілюстрації Віталія Пойди); «Микола Пимоненко: Альбом». А от у здійсненні проєкту “Доба Відродження в ляльках” мені допомагали роботи художників саме цього періоду. Це італієць Карло Кривеллі, англієць Ґвілім Стрейтер, француз Франсуа Клуе, іспанець Тиціан, німець Лукас Кранах Старший… Твори цих представників Ренесансу (з блискучим мистецтвазнавчим аналізом!) зібрані під однією палітуркою книги Марії Мєрцалової “Костюм разных времен и народов”», — зазначила Тетяна Федорова.

Вона зазначила, що «з ляльками, виготовленими за мотивами творів згаданих художників, можна буде ознайомитися на вернісажі в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї».

Виставка відкриється о 14 годині.

Нагадаємо, Тетяна Федорова — заслужена майстриня народної творчості України, лауреатка мистецьких премій ім. Данила Щербаківського (2009 р.), ім. Петра Верни (2013 р.) та премії «Київ» ім. Сергія Колоса (2018 р.), учасниця всеукраїнських і міжнародних виставок і фестивалів. Членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва й Національної спілки журналістів України. Уперше в Україні Тетяна Федорова за історичними, науковими, образотворчими та літературними джерелами реконструювала у формі етномоделей зразки народного одягу регіонів України, а також історичного костюма.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV