В Ірпені відбувся шаховий турнір, приурочений Дню захисту дітей (відео)

В Ірпені відбувся шаховий турнір, приурочений Дню захисту дітей (відео)
4 Червня 2024, 07:21
Поділитися:

Вони зосереджені, вдумливі та, не зважаючи на свій юний вік, терплячі і вміло контролюють свої емоції. Цими вихідними в Ірпені відбувся шаховий турнір, приурочений Дню захисту дітей.

Володимир Тарасов,  директор Ірпінської ДЮСШ:

«Ці діти ходять у шаховий клуб. Зазвичай — постарші діти, у них вже інші інтереси. Тому ми сьогодні зробили дві вікові категорії — до 10 і до 14 років. Декілька учасників є старші. Але хочеться, щоб усі діти, які не мають змоги в інших видах спорту себе проявити, а це розумовий вид спорту, інтелектуальний. Можливо зможе тут дитина себе проявити».

Турнір провели у центральній міській бібліотеці імені  Максима Рильського. Бо охочих грати в шахи так багато, що не поміщаються в приміщенні шахового клубу. Цього разу у змаганнях взяли участь 42 юних шахісти і шахістки. Хтось ставив собі за мету перемогти, а декотрі прийшли тому, що просто люблять шахи.

Єва Ангелова, учасниця турніру, 8 років:

«Сьогодні я хочу перемогти».

Всеволод Шевченко, учасник турніру, 11 років:

«Мені просто подобається в шахи грати. Я вже три рази з п’яти виграв. Думаю, я не займу ТОП. Десь може 8 займу місце».

Шахи — це не просто змагання. Це справжнє свято інтелекту та наполегливості. Від досвідчених спортсменів-шахістів часто можна почути: це — школа життя, де кожен хід важливий і кожне рішення має значення. І зараз ці уроки засвоюють юні ірпінці.

Лев Сенчук учасник турніру, 10 років:

«Як на мене, найважливіше – це те, що стратегію розвиває. Бо раніше, коли грав у шахи, я завжди програвав. Просто одні й ті ж самі помилки робив. А зараз уже краще».

За своїх дітей прийшли повболівати й батьки. Кажуть, було б добре, щоб у школах запровадили гуртки із шахів, аби потужніше розвивати цей вид спорту. 

Катерина Поліщук,  мама учасника турніру:

«Українці вміють грати в шахи, як і в інші види спорту. Тому звичайно, потрібно розвивати. Я завжди кажу, якщо ви хочете хороше ВПК в країні, розвивайте в дітей інтелект, хімію, фізику- усі знання в точних науках. Шахи я теж туди відношу».

У процесі ж цієї гри судді відзначали цікаві партії з несподіваними результатами. Це коли, наприклад, шахисти-новачки без розряду змогли зіграти три нічиїх із суперником-розрядником,або й взагалі- обіграти супротивника.Такі вміння проявили шестеро учасників. Для них навіть придумали спеціальну номінацію – за волю до перемоги.

Володимир Тарасов,  директор ірпінської ДЮСШ:

«Є дуже цікаві партії, цікаво діти грають, навіть дорослих діти обігрують. У нас є турніри де дідусі грають, бабусі, дорослі з дітьми грають. І не завжди дорослі виграють».

За підсумками восьми турів швидких шахів визначилися переможці у трьох номінаціях: молодша вікова категорія, хлопці: 1 місце — Святослав Зацерковний, 2 – у Михайло Сича,  і 3 – у Ростислава Качана.

Старша категорія, хлопці: Максим Лейві — 1 місце, Артем Борозенець — 2 місце, і 3 місце посів  Михайло Тарабан.

Серед дівчат найкращий результат показала Мирослави Фабрикатор. У неї перше місце. На другому — Марія Сич, і третє – у  Дар’ї Коваленко.

Турнір організувала Ірпінська дитячо-юнацька спортивна школа у партнерстві з Молодіжним парламентом Ірпеня.

Джерело: Містоінформ