В Ірпені відбувся IV «Кочур-фест» (відео) – Містоінформ

image
21 Листопада 2023, 13:03
Поділитися:

Вже четвертий рік поспіль до Ірпеня з’їжджаються відомі українські літератори, перекладачі, видавці, громадські діячі на міжнародний фестиваль «Кочур-фест». Збираються, щоб вшанувати пам’ять видатного перекладача, культуролога, шістдесятника Григорія Кочура. Він понад 30 років жив і творив в Ірпені аж до останніх своїх днів. Цьогорічний фестиваль був приурочений 115-тій річниці від дня народження визначного українця.

Дмитро Дроздовський, письменник, головний редактор журналу «Всесвіт»:

«Горить душа смутна в вогні жадання

Лиш той кохав, хто зна мої страждання»

Григорій Кочур — це небеса українського перекладу. Це, направду, дивовижа, що ми збираємося тут, в такій кількості, у такій якості. В літературній столиці України, якою є Ірпінь».

Олег Жупанський, перекладач:

«Мені пощастило знати Григорія Порфировича. І я часто його відвідував. Мені навіть пощастило його редагувати. Те, що він проніс і зумів через оці терени пройти, це треба вчитися. А майстерність тут безаперечна».

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня, СЕО товариства «Відважних»:

«Кочур знав, досконало володів, перекладав трьома десятками мов. Але жив він заради однієї мови, ви це всі розумієте – жив він заради української мови, ніс він українське слово. І я дуже хочу, щоб цей фестиваль став відродженням української мови, став відродженням українського слова».

За продовження традицій художнього перекладу Григорія Кочура та за популяризацію його надбання українському письменнику, перекладачу,  доктору філологічних наук, співорганізатору фестивалю Дмитру Чистяку вручили премію фестивалю від товариства «Відважних».

Цьогорічний «Кочур-фест»  був багатим на різні творчі ініціативи.

Петро Щербина, письменник:

«Ми плануємо протягом наступного року видати дві книги. Перша книга – це про Григорія Кочура. Напевно вже прийшов час видати книгу авторський поезій, не перекладів Григорія Кочура, а саме авторських поезій Григорія Кочура. Вони заслуговують на те, аби бути виданими в рамках великої літературної слави Ірпеня, в рамках літературної премії Ірпеня  і всіх наших літературних ініцатив».

У рамках «Кочур-фесту»  заслуженій працівниці культури України Марії Кочур було присвоєно звання «Почесний громадянин Ірпеня». Вона вже багато років є незмінною директоркою приватного літературного музею Григорія Кочура.

Марія Кочур, директорка літературного музею Григорія Кочура, Заслужена працівниця культури України:

«Сьогодні ще одна дата. Сьогодні 25 років нашому приватному музею. Який ми з із своїм чоловіком, сином Григорія Кочура Андрієм Григоровичем, свого часу задумали і організували».

Вже за доброю традицією музей Григорія Кочура відвідали й учасники цьогорічного фестивалю. Серед гостей — і онук Максима Рильського, з яким дружив Григорій Кочур.

Максим Рильський, президент фонду ім. М.Т. Рильського, онук видатного поета, перекладача:

«Хоча Порфирович вважав Тадейовича своїм вчителем, але вони ставилися одне до одного з повною повагою, не як старший до молодшого, як два фахівці, Богом дані перекладачі».

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Я щаслива, що сьогодні є люди, які долучаються, які допомагають, відгукуються і вони приїжджають в Ірпінь. Намагаємося згуртуватися навколо перекладацької історії, письменницької культури і це дуже класно».

Джерело: Містоінформ