В Ірпені відбулася презентація книги Олафа Клеменсена «Імена, що залишилися» (відео)

image
12 Квітня 2024, 11:36
Поділитися:

Олаф Клеменсен, письменник, культурний діяч:

«Коли мене люди за кордоном запитують: «Ну, мабуть, те, що робили росіяни, це, мабуть, перебільшене?». Кажу: «Воно переменшене».

Убивства та катування. Порятунок і ціна, яку заплатили ті, хто врятував. Про це розповідає нова збірка поезій Олафа Клеменсена «Імена, що залишилися». Її автор презентував в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї. Це – 96 історій про російсько-українську війну з 2014 року. 10 із них – про Ірпінь.

Олаф Клеменсен, письменник, культурний діяч:

«Торохкотів задимлений дощ із неба, охриплого після боїв. Невесняного неба. Неквітневого місяця квітня».

Цю поезію Олаф Клеменсен, він же Олександр Клименко, написав одразу після звільнення Ірпеня від окупантів. Є в збірці й твори, написані під час бойових дій у місті. Тоді Олександр допомагав евакуйовувати людей. А коли була спокійна хвилина – записував що йому розповідали та що було на душі.

Олаф Клеменсен, письменник, культурний діяч:

«Переправилися по хитких кладках, застелених замість розбомблених мостів. Коли він роздавав імена, лишилися декілька картонних ящиків імен для тих, хто так і лишився серед розвалених будинків під обгорілими соснами».

Це – перша презентація цієї збірки. Але в ірпінському музеї автор не вперше. Наприкінці березня тут відкрилася виставка унікальних ікон, написаних на ящиках з під набоїв. Це теж роботи Олександра. Він намалював їх разом зі своєю творчою родиною – дружиною та сином.

Віталій Коваленко, заступник начальниці відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

«Дивлячись на ці ікони, віриш, що перемога буде за Україною. Тому що наш народ не зламати. І вірші, які представлені в цій книзі, майже всі припали мені до душі, тому що кожен з них – це окрема історія».

Марія Довгань, волонтерка БО «Крила перемоги»:

«Коли ти читаєш і спілкуєшся з такими людьми, в тебе з’являється якась така радість і ще більше гуртуєш свою впевненість до перемоги».

Поки що в книзі лише історії про війну. Але після перемоги України автор планує доповнити збіркуновими, світлими рядками.

Олаф Клеменсен, письменник, культурний діяч:

«Третя частина – це поезії, які напишуться, коли війна закінчиться. Тобто, це поезія майбутнього, так би я сказав».

А поки вже існуючі твори збірки «Імена, що залишилися» ви можете взяти почитати в Ірпінській міській бібліотеці. Або ж придбати на сайтах українських видавців. Зокрема, «КнигарняЄ» та «Уakaboo».

Джерело: Містоінформ