В Ірпені пропонують змінити умови співфінансування за Програмою підтримки ОСББ (відео)

image
19 Лютого 2021, 19:42
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Не 50 на 50, а навіть 70 на 30. Громадська спілка – об’єдання багатоквартирних будинків Ірпеня – запропонувала змінити умови співфінансування ОСББ, передбачені міською програмою 2019 року.  Відсоткову ставку визначатимуть у залежності від стану будинку та нагальності потреби. Найперше від цього виграють будинки старого житлового фонду.

Руслан Шевчук, голова Громадської спілки «ОСББ Ірпінь»:
«Наприклад, хтось хоче встановити відеонагляд – це одне, ми це називаємо вже забаганками. А є ситуації, коли будинки, як ось цей будинок, старші ніж 40 років, або ситуації, коли треба зробити якісь покращення, які стосуються саме життєво важливих на цей момент питань у будинку. Було б правильніше, щоб ОСББ в цьому випадку менше вкладало грошей, ніж 50 відсотків – тоді простіше буде це все робити».

Якщо не змінити відсоткову ставку ОСББ і міста, то в критичних ситуаціях мешканці окремих будинків самі собі ради не дадуть. Як ось, наприклад, будинок на Покровській, 13.

Оксана Темченко, голова ОСББ «Бузковий-2»:
«Нашому будинку вже більше 60 років. Найбільша проблема – це труби теплопостачання на даху. Я не знаю, скільки їм років і в якому вони стані, і якщо раптом там прорве трубу, то це просто буде катастрофа всього нашого будинку».

Та це не єдина проблема, яка потребує обов’язкового вирішення – Оксана звертає увагу і на критичний стан електропроводки в під’їздах, і на слабкий фундамент дому та ще багато чого іншого.

Оксана Темченко:
«Звичайно, що за рахунок жителів ми просто не потягнемо. Це дуже великі кошти, і ми не випливемо самі».

Руслан Шевчук:
«Не так багато у нас узагалі будинків старого фонду, де створено ОСББ, але такі будинки є. І в них, звісно, ситуація не така гарна, як у будинках, які збудовані після 2000 року».

З ініціативою внести зміни до програми Спілка звернулася до Ірпінської міськради. Там зазначають, що в разі прийняття запропонованих змін обсяг фінансування залишається той самий – один мільйон гривень. Змінюються лише умови розподілу коштів.

Сергій Канюра, начальник управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та житлово-комунального господарства Ірпінської міськради:
«У нас уже пройшло засідання постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, абсолютно всі члени цієї комісії підтримали дане звернення, дану ініціативу. Тому, відповідно, на сесію пропонується проєкт рішення щодо внесення змін до цієї програми в частині саме умов фінансування».

Тож чи отримають належну підтримку будинки ОСББ старого житлового фонду, тепер залежить від того, чи проголосують за це депутати.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV