В Ірпені продовжують відбудовувати будинок на 10 Лінії (відео) – Містоінформ

В Ірпені продовжують відбудовувати будинок на 10 Лінії (відео) – Містоінформ
29 Грудня 2023, 13:43
Поділитися:

Пан Олександр — корінний киянин, але у 2012 році придбав квартиру в Ірпені та закохався у це місто. 

Олександр, мешканець Ірпеня:

«Нове життя закінчилося дуже швидко, 2022 рік все перекреслив. Моєї квартири зараз не існує зовсім. 24 чи 26 березня 22 року вона була знищена вщент».

Квартира Олександра була на останньому поверсі цього будинку на 10-тій Лінії. Зараз її не видно, російські снаряди повністю знищили дах та четвертий поверх. Понад рік мешканці чекали на відбудову і у жовтні цього року роботи нарешті почалися. Вже зараз будівельники кладуть нові стіни квартири Олександра.

Олександр, мешканець Ірпеня:

«Розумієте, для мене кожна цеглина, яка добавляється у це будівництво, це як ковток повітря. Є надія, що в тому році, можливо, я зможу знову переїхати у свою квартиру».

Фінансує відбудову місцева компанія «Ecosoft». У жовтні вона, Ірпінська міська рада та Фонд відновлення Ірпеня підписали відповідний меморандум. До відбудови долучився й благодійний фонд «Леруа Мерлен Солідарність». Він повністю забезпечує матеріалами будівництво останнього поверху та даху.

Матьйо-Марі Арден, голова благодійного фонду «Леруа Мерлен Солідарність»:

«У нас багато проєктів в Ірпені, десь 15. Або ми надаємо будівельні матеріали, а інші організацію співфінансують, або фінансуємо і роботи також. Ми відчуваємо велику гордість за те, що ми допомагаємо».

Після того, як відновлять дах, мешканці планують подавати заявку до Фонду енергоефективності, щоб відновити фасад та інженерію будинку.

Дарина Катькало, операційна директорка ГО «Фонд відновлення Ірпеня»:

«Ми вже звернулися до інших організацій, фондів, таких як GEM, для відновлення вікон. І плануємо підтримувати мешканців до повного відновлення будинку. Адже фінансуванням «Ecosoft» та інших державних програм не передбачено відновлення саме квартир».

Більшість квартир хочуть відновити за допомогою державної програми «єВідновлення». Проте тут є проблема. Квартири, розташовані у цокольному поверсі, не є житловими приміщеннями. А отже їх власники не можуть отримати компенсацію від держави.

У такій квартирі жила голова ОСББ цього будинку — Світлана. Один із прильотів був саме у куток її квартири.

Світлана, голова ОСББ «Незламні на 10, 4А»:

«Отут у нас була дитяча кімната, прилетіло в ось цю стіну. Зруйноване було все. Так як другу зиму будинок без даху, воно все тече, сиріє, пліснявіє, то відновлювати буде багато чого. Ми не можемо подати документи на «єВідновлення», ми навіть не можемо подати документи, щоб отримати довідку ВПО, так як по документах приміщення є нежитловим. Нам створюється зараз дуже багато проблем».

Дарина Катькало, операційна директорка ГО «Фонд відновлення Ірпеня»:

«Абсолютно всі квартири будинку потребують ремонту. Адже будинок довгий час стояв без даху, все затекло. І також не забуваємо про місця загального користування, прибудинкову територію. Це до жодної програми наразі не потрапило. Тому Фонд відновлення Ірпеня працює над тим, щоб залучити нових партнерів, нові ресурси, щоб відновити будинок повністю».

Зараз у будинку ніхто не живе. Коли ж його відбудують, до своїх осель повернуться 44 ірпінці.

Джерело: Містоінформ