В Ірпені презентували каталог робіт VII художнього пленеру «Намальований Ірпінь» (відео)

image
2 Травня 2024, 14:16
Поділитися:

«Намальований Ірпінь».  Майже пів тисячі робіт, створених митцями на художніх пленерах, стали творчою візитівкою Ірпеня. Багато з них розповідають про Ірпінь не лише в інших регіонах України, а й за кордоном.  Бо ж місто дарувало картини і українським, і міжнародним делегаціям, які сюди приїжджали. Зараз в Ірпені презентують каталог сьомого пленеру. На ньому художники створювали полотна на тему «Ірпінь: мистецтво відродження».

Єлизавета Писанка, учасниця художнього пленеру «Намальований Ірпінь»:

«Цей прекрасний міст, прямо як Бруклінський міст, є родзинкою нашого міста, то ж я вирішила намалювати саме його».

А на обкладинці каталогу – розгромлений російськими окупантами центральний будинок культури – в соняхах і з лелечим гніздом. Автор цієї картини – Ілля Яровий.

Ілля Яровий, учасник художнього пленеру «Намальований Ірпінь»

«Мистецтво відродження. І тут якраз з одного боку руйнація, з іншого – є якийсь оптимізм і натяк на відродження».

Кожну картину, представлену в каталозі, ірпінці могли побачити, так би мовити, вживу – на власні очі. Полотна художників були виставлені біля історико-краєзнавчого музею. Це твори більше 40 талановитих митців з Ірпеня та всієї України.  Усіх  їх об’єднало бажання відтворити краєвиди незламної громади.

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Ірпінь дуже шанує свої мистецькі традиції, серед яких і цей пленер «Намальований Ірпінь». І ми щасливі, що у нас є люди, які постійно підтримують різноманітні мистецькі ініціативи, які продовжують підтримувати мистецтво посеред війни. І ми сьогодні можемо зустрічатися, ділитися своїм досвідом».

За потужну щорічну  підтримку цього творчого проєкту організатори дякують товариству «Відважних» і співзасновнику художнього пленеру «Намальований Ірпінь» Володимиру Карплюку.

Володимир Карплюк, СЕО товариства «Відважних», співзасновник художнього пленеру «Намальований Ірпінь».

«Ми щороку підтримуємо цей захід. Чому? Це тому, що у нашого товариства віддавна є мета, щоби місто Ірпінь було творчою столицею України. І саме тому ми підтримуємо і літературну премію Ірпеня. Це найбільша літературна премія в Україні. Саме тому ми і перейнялися цим пленером. Ми дуже вдячні за ті роботи, які залишаєте ви, як частинку себе у нашому місті».

Тетяна Красна, учасниця художнього пленеру «Намальований Ірпінь»:

«Ці картини, які залишаються у вас у місті- це як би зріз українського мистецтва. Це –  дорога до музею сучасного мистецтва, якого в Україні ще немає. А я впевнена, що він обов’язково буде в Україні, то я думаю. У вас буде окремий зал. Бо ви на Київщині, мабуть, єдині, хто має таку потужну велику колекцію».

Не всі художники, які брали участь у пленері, змогли приїхати на презентацію каталогу. Але ті, кому це вдалося, кажуть, що в Ірпені зробили для них справжнє свято.

Валерія Велика, кураторка художнього пленеру «Намальований Ірпінь»

«Це дійсно свято, що зробили каталог у такий важкий час. Ірпінь — молодці. Я вас дуже люблю і бажаю, щоб місто розквітало, відбудовувалося і щоб пленер продовжував своє життя.

Юлія Устич, заступниця Ірпінського міського голови:

«У такий складний час для країни в цілому художники мають бажання творити – це дуже важливо. Культура має жити, культурний фронт маємо тримати. І сьогодні ми маємо можливість насолоджуватися творами мистецтв наших художників, як місцевих, так і тих, хто приїхав з інших міст України».

Джерело: Містоінформ